IBM leidt versplinterde IT-dienstenmarkt

© Wikimedia Commons
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

IBM is nog steeds veruit de sterkste speler op de wereldwijde it-dienstenmarkt. De grootste concurrentie voor Big Blue zijn wellicht de Indiase bedrijven.

IBM is nog steeds veruit de sterkste speler op de wereldwijde it-dienstenmarkt. De grootste concurrentie voor Big Blue zijn wellicht de Indiase bedrijven.

Een en ander blijkt uit cijfers van analistenkantoor Gartner. De wereldwijde it-dienstenmarkt was in 2010 goed voor een omzet van 793 miljard dollar, een stijging van 3,1 procent tegenover 2009. Dat jaar kreeg dezelfde markt nog een klap van 5,1 procent.

De markt is erg versplinterd. IBM blijft, met een omzet van 56,4 miljard dollar uit diensten en een marktaandeel van 7,1 procent de grootste speler. Big Blue wist bovendien nog 2,6 procent te groeien tegenover 2009. De andere spelers volgen op enige afstand. HP vertoonde een ware stilstand, maar behoudt de tweede plaats met 4,5 procent van de markt. Fujitsu, de nummer vier met 3 procent marktaandeel, groeide sterk (+ 3,5 procent), maar ziet Accenture naderen. Dat bedrijf voegde liefst 1,3 miljard dollar extra servicesomzet toe, een groei van 6,1 procent.

Het lijkt erop dat IBM dus voorlopig heer en meester is, maar dat is buiten de Indiase it-dienstenbedrijven gerekend. Collectief groeiden die het voorbije jaar met liefst 18,9 procent. Hun gezamenlijke marktaandeel bedraagt daarom nu 5,5 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content