IBM maakt kleinste film ter wereld

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

IBM heeft een animatiefilmpje ‘gedraaid’ door letterlijk atoom na atoom te verplaatsen. Hun ‘A Boy and his Atom’ kreeg ondertussen al een plaatsje in het Guiness Book of Records.

Het IBM Almaden onderzoekslaboratorium in Silicon Valley heeft al lang een traditie van spelletjes te spelen met atomen. Het was hier dat ooit voor het eerst individuele atomen met een scanning tunneling microscoop werd verplaatst, zoals in april 1990 werd gedemonstreerd wanneer IBM zijn naam in ‘atomen’ schreef. Nu heeft IBM deze expertise aangewend om een animatiefilmpje te ‘draaien’, waarbij beeld na beeld werd gevormd door individueel verplaatste atomen… Om met het blote oog te zien, zou dat filmpje wel een 100 miljoen keer moeten worden vergroot.

Deze spielerei werd al erkend door het Guiness book of records als ‘kleinste film’, maar dient ook een andere functie. Als we hiermee 100 personen kunnen overhalen om wetenschap te gaan studeren, en zich niet in te schrijven voor een studie rechten, ware dat mooi, klinkt de boodschap. Overigens is er nog een tweede luik aan deze oproep, want aan het filmpje werd onder meer door twee vrouwelijke studenten (doctoraat en post-doctoraat) meegewerkt!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content