IBM maakt quantumcomputer openbaar

© REUTERS

IBM maakt voor de allereerste keer quantumcomputeren beschikbaar voor het publiek via de cloud. Gebruikers kunnen op een quantumprocessor van het Amerikaanse technologieconcern onder meer experimenten uitvoeren.

IBM-wetenschappers hebben een quantumprocessor gemaakt waar gebruikers op kunnen komen via een nieuw platform voor quantumcomputeren die door gebruik te maken van de cloud van IBM te bereiken is vanaf elke desktop of mobiel apparaat. Gebruikers kunnen algoritmes en experimenten draaien op de quantumprocessor, met individuele qubits werken en simulaties van wat mogelijk zou kunnen zijn met quantumcomputeren verkennen.

Quantumcomputers werken fundamenteel anders dan de huidige computers. Een klassieke computer gebruikt bits om informatie te verwerken, waarbij iedere bit een nul of een één vertegenwoordigt. De bits van een normale computer worden in een quantumcomputer vervangen door quantum bits, ook wel qubits genoemd. Een qubit kan een één, een nul of beiden tegelijk representeren, ook wel bekend als een superpositie. Mede hierdoor kunnen quantumcomputers bepaalde berekeningen veel sneller doen dan de huidige computers.

De quantumprocessor is opgebouwd uit vijf supergeleidende qubits en is ondergebracht in het IBM T.J. Watson Research Center in New York. Door quantumcomputeren voor het publiek toegankelijk te maken hoopt IBM dat het voor onderzoekers en de wetenschappelijke wereld makkelijker wordt met innovaties te komen op dit gebied en nieuwe toepassingen van deze technologie te ontdekken.

IBM denkt dat quantumcomputeren de toekomst heeft en potentieel bepaalde problemen van de huidige supercomputers kan oplossen. Zo zouden cloudcomputersystemen volledig kunnen worden beschermd. Daarnaast zouden er bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen mee kunnen worden ontdekt en zou het de deur kunnen openen voor nieuwe facetten van kunstmatige intelligentie. (ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content