IBM onbedreigd op Europese servicesmarkt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

IBM blijft onbedreigd heersen over de West-Europese it-dienstenmarkt. Dat blijkt uit de IDC-studie ‘Top 50 Western European Service Players 2008’.

IBM blijft onbedreigd heersen over de West-Europese it-dienstenmarkt. Dat blijkt uit de IDC-studie ‘Top 50 Western European Service Players 2008’.

IBM heeft een West-Europese dienstenomzet van 18,8 miljard dollar, ruim boven eerste achtervolger HP-EDS met 14,3 miljard dollar. Bovendien groeide het marktaandeel van IBM – zo’n 7 procent – ondanks de grote omzet nog met 0,1 procent. Siemens IT Solutions & Services belandde na 2 jaar afwezigheid opnieuw in de lijst. Toch noemt IDC de rendabiliteit van de Siemens-afdeling nog te laag. T-Systems komt dankzij goede niet-Duitse prestaties voor het eerst de top-10 binnen.

Grootste groeiers in 2008 waren de Italiaanse Gruppo Engineering, het Franse Steria en het Indiase Wipro. Bij de eerste twee was dat vooral te danken aan overnames, overigens een verklaring voor andere lokale Europese groeiers (Bull, Thales, …). Bij de Indiase spelers – ook Infosys deed het goed – is organische groei een constante. Tata Consultancy Services is trouwens het eerste offshorebedrijf dat de top-20 bereikt. In 2004 stond het bedrijf nog op plaats 42 (!). Belgische namen telt de top-50 niet.

De bedrijven op de lijst zijn samen goed voor 152,2 miljard dollar omzet, 9,7 procent meer dan in 2007. In 2009 zullen de cijfers uiteraard niet zo mooi zijn. De top 10 is goed voor 32,2 procent van de markt, de top 50 voor 55,5 procent. Gefragmenteerd dus, maar volgens IDC, wordt consolidatie opnieuw een sleutelwoord in 2009, met bedrijven die niet-kernactiviteiten afstoten of firma’s die door hun plotse waardeverlies interessante doelwitten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content