IBM presenteert nieuw mainframe zBC12

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

IBM heeft zijn nieuwe mainframe voorgesteld, de zEnterprise BC12. Dat koelkastgrote monster is speciaal ontworpen om nieuwigheden op het gebied van business analytics, cloud en mobile computing te kunnen inzetten.

IBM heeft zijn nieuwe mainframe voorgesteld, de zEnterprise BC12. Dat koelkastgrote monster is speciaal ontworpen om nieuwigheden op het gebied van business analytics, cloud en mobile computing te kunnen inzetten. Het apparaat wisselt van eigenaar vanaf 57.000 euro en is gebouwd om computertaken uit te voeren in de cloud, rond big data en met betrekking tot business analytics. Big Blue zegt dat de zEnterprise BC12 het resultaat is van een investering van bijna een miljard euro in onderzoek naar mainframetechnologie. Zo’n 2500 werknemers verspreid over de wereld hebben er in totaal vijftien miljoen uur aan gewerkt, aldus de it-gigant.

IBM laat ook weten dat het nieuwe mainframe de omvang heeft van een koelkast. Ter vergelijking: de eerste mainframes waren zo groot dat ze een hele kamer in beslag namen.

Een ander groot verschil met weleer is dat mainframes destijds euro’s dollars kostten. De zEnterprise BC12 is beschikbaar vanaf 57.000 euro en daardoor geschikt voor zowel middelgrote als grote bedrijven.

IBM beweert dat dit nieuwe mainframe de veiligste en technologisch meest geavanceerde bedrijfsserver op de markt is. zEnterprise zou het enige commercieel beschikbare platform zijn met de hoogste veiligheidsstandaard EAL 5+.

Dood? Het mainframe is al talloze malen dood verklaard. Ten onrechte, vindt IBM. Volgens het bedrijf hebben vooral bankiers, detailhandelsbedrijven en overheden in landen die economisch sterk groeien de voordelen ontdekt van dit solide computerplatform.

Big Blue zegt in de afgelopen drie jaar meer dan 40 procent van zijn mainframes te hebben verkocht in landen als Afrika, China en Brazilië. Recent rapporteerde IBM dat de omzet uit mainframes met 11 procent is gestegen in het afgelopen kwartaal.

IBM investeerde dit jaar al vijftig miljoen dollar in zijn mainframeplatform om banken en andere bedrijven in staat te stellen mobiele diensten aan te bieden, in microseconden fraude te laten detecteren en overheden de mogelijkheid te geven overheidsdiensten vanuit de cloud aan te bieden.

Tenslotte maakt het hybride ontwerp van de zEnterprise BC12 het mogelijk om duizenden virtuele servers te hosten op één enkele mainframe.

I.s.m. Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content