IBM roept standaardenorganisaties tot de orde

IBM geeft standaardenorganisaties in niet mis te verstane bewoordingen te kennen dat zij hun processen moeten aanpassen.

IBM geeft standaardenorganisaties in niet mis te verstane bewoordingen te kennen dat zij hun processen moeten aanpassen.

IBM heeft nieuw beleid aangekondigd voor de manier waarop het bedrijf het gebruik van open standaarden in de markt wil stimuleren. Hoewel ook opkomende economieën geholpen zullen worden bij het gebruik en de deelname bij de definitie van open standaarden, draait de aankondiging van IBM voornamelijk om de manier waarop deze tot stand komen.

De leverancier wil meedenken over de hervorming van de standaardisatieprocessen. Garanties ten aanzien van een eerlijke stemming, eerlijke beslissingen en de afhandeling van bezwaren, door onafhankelijke deelnemers en zonder ongepaste beïnvloeding, worden expliciet genoemd. Daarbij zegt IBM zelfs zijn lidmaatschap van standaardenorganisaties te heroverwegen als de kwaliteit en openheid van de processen onvoldoende zijn.

Hoewel IBM zegt de aankondiging niet te willen koppelen aan één enkele leverancier of organisatie, heeft ze natuurlijk alles te maken met de manier waarop Microsoft de ISO (International Standards Organization) wist te corrumperen bij de erkenning van zijn formaat Open XML (ooxml). In eerste instantie werd deze door de ISO-leden afgewezen. Na veel druk door Microsoft werd ooxml in tweede instantie wel aangenomen.

De hele affaire was voor een aantal landenorganisaties van de ISO reden om bezwaar aan te tekenen tegen de onethische manier waarop ooxml door het standaardisatieproces werd geduwd. Omdat daar vervolgens niets mee is gedaan, hebben de opensourcevoortrekkers van de overheden van een aantal opkomende landen hun vertrouwen in de ISO opgezegd. Voor anderen, waaronder het Duitse DIN, was de hele gang van zaken aanleiding om op te roepen tot een herziening van het standaardisatieproces.

De aankondiging van IBM sluit hierbij aan. Het bedrijf zei eerder al dat de geloofwaardigheid van de ISO in het geding was. De Europese Commissie startte vanwege de affaire begin dit jaar een nieuw onderzoek naar Microsoft. En onlangs werd bekend dat het merendeel van de Noorse ISO-leden zich heeft teruggetrokken.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content