IBM Watson speelt mensen naar huis

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In drie spelletjes Jeopardy heeft de IBM-supercomputer Watson de mensheid een pak voor z’n broek gegeven.

In drie spelletjes Jeopardy heeft de IBM-supercomputer Watson de mensheid een pak voor z’n broek gegeven.

In ronde één was de strijd nog gelijkopgaand, in ronde twee kwamen de twee menselijke tegenkandidaten er niet aan te pas en ronde drie was al helemaal een maat voor niks. Dat was zowat het verloop van het driedelige Jeopardy-spelletje van de IBM Watson supercomputer tegen twee topkandidaten. Jeopardy is zoals bekend een quiz waarbij je een antwoord krijgt en daarop de juiste vraag moet achterhalen.

Uiteindelijk haalde Watson het met 77.147 dollar. Zijn twee menselijke tegenkandidaten scoorden samengeteld zelfs maar 45.600 dollar. De winnaar van het spel zou 1 miljoen dollar in de wacht slepen. Als het Watson zou worden, zou IBM het geld wegschenken aan een goed doel, wat dus ook zal gebeuren.

Watson is een Power7 gesteund systeem dat beschikt over een kennissysteem op basis van een reeks informatiebronnen als tijdschriften, kranten en dies meer. De Watson-computer was tijdens de opnames losgekoppeld van het internet of andere informatiebronnen. De kern wordt gevormd door de resultaten van het DeepQA-project (‘Deep’ naar analogie met eerdere artificiële intelligentie projecten, zoals Deep Blue, het schaakproject dat in 1997 streed tegen schaakgrootmeester Kasparov). DeepQA is een ‘question answering’-systeem dat kan omgaan met de semantiek van woorden en daarbij in staat is relevante inhoud te onderscheiden van irrelevante inhoud.

Meer info over Watson vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content