IBM Watson trekt naar Afrika

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

IBM’s ‘Project Lucy’ voorziet de introductie van het Watson cognitief computing systeem in Afrika, in de komende 10 jaar, met het oog op betere gezondheidszorg, onderwijs en ondernemerschap.

In een werelddeel dat al een voorsprong heeft door meteen naar mobiele telefonie te gaan, kan Watson het systeem in de achtergrond zijn, dat grote hoeveelheden data verwerkt en beschikbaar maakt voor de gezondheidszorg en het onderwijs. Volgens IBM ceo Ginny Rometty kan dit in Afrika “de aanzet zijn tot een nieuw tijdperk van innovatie voor ondernemers.” Ondernemingen, scholen en de gezondheidszorg zouden hun voordeel doen met de combinatie van smartphone en Watson in de cloud, ook in de armere delen van het continent, waar weinig computerinfrastructuur beschikbaar is. Een mogelijke toepassing is het samenbrengen van informatie over de toestand van het wegennet (overstromingen, putten,…), zodat zowel transporteurs als producenten een betere kijk kunnen krijgen op realistische logistiek. Twee Nigeriaanse opstartbedrijfjes zouden hiervoor het Watson systeem al hebben ingezet.

Het project ‘Lucy’ verwijst in zijn naam naar het oudste menselijk fossiel, en zou in de loop van de komende 10 jaar voor een bedrag van 100 miljoen dollar worden uitgerold.

Betting the company

Het lijkt er steeds meer op dat de cognitieve computing technologie die aan de basis van Watson ligt, de hoeksteen is voor de IBM’s groei in de komende jaren en dat Ginny Rometty het succes van haar ‘ceo’-schap hierop steunt. Sinds Watson in een opmerkelijke televisie-uitzending de menselijke Jeopardy kampioenen versloeg, nam het systeem nog in kracht toe, terwijl de onderliggende infrastructuur in omvang afnam. Zo volstaan vandaag een aantal computereenheden in een rack, in plaats van de oorspronkelijke supercomputer. Voorts test IBM het systeem voor een steeds groter aantal toepassingsgebieden in sectoren als de gezondheidszorg, de ziekteverzekering, klantendiensten en dies meer. Precies om het gebruik ervan sneller in bredere kring te verspreiden, heeft IBM besloten een complete business unit rond Watson te creëren, en hier ongeveer een miljard dollar in te investeren. Inclusief investeringen in bedrijven en ontwikkelaars die toepassingen op basis van Watson ontwikkelen. Op die wijze zal IBM makkelijker Watson-gesteunde diensten vanuit de cloud kunnen leveren. De uitdaging voor Rometty en IBM wordt nu het genereren van meer omzet op basis van die Watson-gesteunde diensten, want in de voorbije drie jaar zou het systeem slechts een 100 miljoen dollar hebben bijgedragen aan de resultaten van IBM.

Partner Content