IBM: Wij geven geen data aan de NSA
In een open brief maakt IBM duidelijk dat het niet zomaar gegevens van klanten doorgeeft of achterpoortjes inbouwt voor de NSA.
In een open brief maakt IBM duidelijk dat het niet zomaar gegevens van klanten doorgeeft of achterpoortjes inbouwt voor de NSA. De verklaring komt er volgens IBM omdat het bedrijf veel vragen krijgt over wat het bedrijf kan, doet en moet met betrekking tot het vrijgeven van bedrijfsgegevens aan de Amerikaanse overheid. Dat heeft alles te maken met de onthullingen van Edward Snowden die er sinds vorig jaar op wijst dat grote Amerikaanse technologiebedrijven consequent worden afgetapt door de NSA.
In de brief, afkomstig van Robert C. Weber, senior vicepresident Legal & Regulatory Affairs en General Councel bij IBM, zegt het bedrijf dat er geen klantgegevens worden overgedragen aan de NSA of andere agenschappen in het kader van Prism. Ook niet voor de verzameling van metadata of het verzamelen van gegevens in bulk (om nadien te kunnen uitpluizen indien nodig).
Ook de speculatie dat IBM voor Amerikaanse geheime diensten een aparte ingang zou maken in zijn systemen wordt van tafel geveegd. “IBM plaatst geen ‘backdoors’ in zijn producten voor de NSA of andere overheidsdiensten. Ook voorziet IBM geen broncode of encryptiesleutels aan de NSA of andere diensten om toegang tot klantgegevens te krijgen.”
IBM zegt dat het vragen om data vrij te geven zal aanvechten en dat de VS voor vragen over data buiten de VS via de internationale juridische kanalen moet gaan. Tegelijk suggereert het dat de Amerikaanse overheid best contact opneemt met de klant zelf in plaats van via IBM te gaan. Wel moet daar enige nuancering bij. Onder de Amerikaanse wetgeving kan een rechter bedrijven verplichten om gegevens vrij te geven. Maar dat is al iets beperkter dan een achterpoortje of het systematisch onderscheppen of bewaren van data.
De brief is een duidelijk signaal dat IBM niet zomaar wil meewerken met de praktijken die de privacy van klanten schenden. Zo haalt het bedrijf ook uit naar het omzeilen van encryptie en wetten rond data localisatie die volgens IBM “Weinig doen voor veiligheid, maar de markt wel verstoort.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier