IBM wil 250 miljoen besparen met serverconsolidatie

IBM verruilt 3900 servers voor 30 Linux mainframes. De ‘consolidatie’ moet zorgen voor een besparing van 250 miljoen dollar en een energiebesparing van 80 procent.

IBM verruilt 3900 servers voor 30 Linux mainframes. De ‘consolidatie’ moet zorgen voor een besparing van 250 miljoen dollar en een energiebesparing van 80 procent.

IBM vervangt 3900 computerservers door dertig System z-mainframes die draaien onder het besturingssysteem Linux. Volgens IBM verbruikt de nieuwe serveromgeving 80 procent minder energie. Big Blue verwacht een besparing van 250 miljoen (looptijd 5 jaar) door dalende energie-, software- en systeemondersteuningskosten. De consolidatie maakt deel uit van een grootschalige vervanging (transformatie) van een generatie wereldwijde datacenters.

Tegelijkertijd wordt de it-infrastructuur van IBM flexibeler gemaakt met betrekking tot de veranderende bedrijfsbehoeften. Dat initiatief maakt deel uit van Project Big Green, een plan ter waarde van één miljard dollar dat IBM in mei heeft aangekondigd om het energieverbruik van datacenters voor het bedrijf en haar klanten sterk te verminderen.

IBM beschikt over een totaal vloeroppervlak voor datacenters van meer dan 700.000 vierkante meter (ongeveer 139 voetbalvelden) en deze datacenters worden gebruikt voor ’s werelds meest omvangrijke en geavanceerde activiteiten. De belangrijkste locaties bevinden zich in New York, Connecticut en Colorado in de VS en in het Verenigd Koninkrijk, Japan en Australië. IBM verwacht dat de nieuwe wereldwijde infrastructuur, die ondersteuning biedt aan meer dan 350.000 gebruikers, voor andere grote ondernemingen over de gehele wereld een krachtig voorbeeld zal zijn van een geavanceerd ontwerp voor datacenters. IBM heeft sinds 1997 haar wereldwijde strategische datacenters van 155 teruggebracht tot 7.

“Als een van de grootste leveranciers en werkgevers in de technologiesector ter wereld beoordeelt IBM stelselmatig hoe onze systemen optimaal kunnen worden benut ter ondersteuning van onze medewerkers en klanten,” vertelt Mark Hennessy, vice-president, en chief information officer, IBM. “De consolidatie van wereldwijde accounts geeft duidelijk aan dat IBM streeft naar een betere benutting van energie en technologie en grotere kostenbesparingen.”

“Het mainframe is het krachtigste instrument om heden ten dage kosten en energie te besparen in het datacenter,” verklaart James Stallings, algemeen manager voor IBM System z-mainframes. “Door wereldwijd over te schakelen op het mainframeplatform, creëren we een technologisch platform waarmee enerzijds energie wordt bespaard terwijl anderzijds de flexibiliteit en groeimogelijkheden van onze it-assets worden verbeterd.”

IBM gaat de 3900 servers recyclen via IBM Global Asset Recovery Services.

In samenwerking met CRN.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content