IBM zet computers samen om water te zuiveren

© iStock

Met een virtuele supercomputer heeft IBM bijgedragen aan een wetenschappelijk project dat waterzuivering goedkoper en schoner kan maken.

Het gaat om onderzoek naar het gedrag van water. Eerder werd ontdekt dat koolstofnanobuizen, minuscule holle koolstofstructuren, onzuiverheden kunnen filteren, maar nog steeds water doorlaten. Omdat wetenschappers niet verwacht hadden dat het water door de buisjes zou gaan, begon het Center for Nano and Micro Mechanics van de Tsinghua University in Peking bijkomend onderzoek om het proces te bestuderen met een realistisch waterdebiet.

Om die simulaties uit te voeren steunden de onderzoekers op IBM’s World Community Grid. Dat is geen supercomputer of een allesweter zoals Watson, maar wel een netwerk van drie miljoen computers wereldwijd. Dat netwerk bestaat uit vrijwilligers die onbenutte rekenkracht van hun computer afstaan aan IBM.

Honderd miljoen berekeningen later blijkt dat “onder bepaalde voorwaarden de natuurlijke, willekeurige thermische vibraties van atomen in nanobuizen een significant effect konden hebben op het doorstromende water” aldus de verklaring van IBM. Die vibraties kunnen de waterdoorstroming meer dan drie keer sneller laten gaan.

het onderzoek is interessant voor onder meer het ontzouten van zeewater en andere zuiveringen. Maar het brengt ook inzicht mee voor de medische wereld, specifiek hoe medicatie door smalle kanalen in celwanden gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content