Icann lanceert gepersonaliseerde webtool myIcann

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Icann heeft een gepersonaliseerde webtoepassing gelanceerd die het zoeken naar en delen van informatie over de domeinbeheerder moet vergemakkelijken.

Icann heeft een gepersonaliseerde webtoepassing gelanceerd die het zoeken naar en delen van informatie over de domeinbeheerder moet vergemakkelijken. Of de organisatie hiermee transparanter kan worden, is nog maar de vraag. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) heeft de betaversie van een webtool voorgesteld waarmee gebruikers gemakkelijker informatie kunnen opsnorren op de alsmaar uitdijende website van de organisatie. De dienst draagt de naam myIcann, en kan gepersonaliseerd worden.

Zo kunnen geïnteresseerden onder meer intekenen voor updates via mail over 18 verschillende topics, waaronder security, top level domeinen en de WHOIS-service van Icann (denk aan een RSS-systeem). Gebruikers kunnen ook ten alle tijden een newsstream volgen van de door hen geselecteerde topics.

De transparantie van Icann wordt door heel wat critici consequent in vraag gesteld, niet in het minst vanuit Europa. Het management heeft altijd volgehouden dat de manier van werken van de domeinbeheerder doorzichtig is, maar geeft toe dat het soms moeilijk is om de juiste informatie te vinden op zijn webportaal. myIcann moet daar verandering in brengen.

“Op Icann.org kan je onnoemelijk veel informatie terugvinden, in verschillende talen, en verspreid over verschillende stakeholdergroepen die het dan nog eens vaak over dezelfde topics hebben”, vertelt Denise Michel, een adviseur van de nieuwe Icann-ceo Fadi Chehade. “Daarom is het soms erg moeilijk om een laatste stand van zaken op te snorren, of een verslag van een vergadering. myIcann wil daar iets aan doen.”

De maildienst is de eerste feature die wordt uitgerold, maar er volgen er nog. Zo is het de bedoeling om een samenwerkingstool uit te bouwen, en een soort van gepersonaliseerd dashboard via hetwelke de community kan participeren. Chehade nam het woord ‘full proces management system’ in de mond.

Of myIcann iets kan veranderen aan de ondoorzichtige manier van werken van het Icann topmanagement, is nog maar de vraag. Dat zal allicht ook niet de bedoeling zijn. Maar insiders beweren intussen toch dat ze dankzij de tool al enkele nieuwe informatiebronnen op het spoor zijn gekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content