Icann stelt uitbreiding internetachtervoegsels uit

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het voorstel van Icann om honderden nieuwe domeinnamen toe te laten, wordt op de lange baan geschoven. Er duiken te veel problemen op rond de bescherming van merknamen.

Het voorstel van Icann om honderden nieuwe domeinnamen toe te laten, wordt op de lange baan geschoven. Er duiken te veel problemen op rond de bescherming van merknamen.

Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, besloot in juni om de regels voor het toekennen van nieuwe top level domeinnamen (TLD’s) te versoepelen. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om een merknaam als suffix te gebruiken, of om niet commerciële organisaties van een internetachtervoegsel te voorzien.

De plannen van Icann spraken over een startprijs van 150.000 euro per nieuwe domeinextensie. Normaal gezien zou in juni het startschot worden gegeven voor de biedingronde. Vanaf dan zouden dossiers kunnen worden ingediend. Maar intussen heeft het voorstel van Icann zoveel weerstand opgeroepen, dat de organisatie naar eigen zeggen ‘meer tijd nodig heeft om kwesties uit te zoeken die boven de organisatie uitstijgen’.

Voorlopig wordt het startschot voor de biedingronde verplaatst naar eind dit jaar, maar zowat alle ingewijden zetten ook vraagtekens bij die deadline. “Het handboek voor de evaluatiecommissie is verre van klaar, en er zijn nog veel te veel vraagstukken die moeten worden opgelost”, zegt algemeen directeur Rudi Vansnick van Isoc Belgium.

Bovendien blijven bedrijven en instellingen zich roeren, omdat ze vrezen dat het heel wat geld gaat kosten om hun merknamen veilig te stellen. Belgacom zou bijvoorbeeld al Belgacom.telecom, Belgacom.brussels of Belgacom.eenderwat moeten claimen om domeinkaping, fishing en fraude tegen te gaan. Zeker in tijden van crisis kunnen die extra kosten gemist worden als kiespijn.

Voorts moet ook het Amerikaanse ministerie van Telecom en Informatisering (NTIA) groen licht geven voor de plannen. Zonder deze toestemming kan Icann geen enkele nieuwe domeinextensie vrijgeven. Strikt gezien kan of mag de VS de manier van werken bij Icann niet beïnvloeden, maar historisch bepaalde contractuele verplichtingen gooien roet in het eten. Zeker omdat ook het NTIA serieuze vraagtekens plaatst bij de uitbreiding van de internetachtervoegsels. Voor de goede verstaander: .vla is nog niet voor morgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content