ICANN trekt zich verder los van de VS

Pieterjan Van Leemputten

De organisatie die instaat voor het verdelen van de toplevel domeinnamen (.be, .com, .cn…) maakt werk van zijn de-amerikanisering. Een stap in dat proces is de ondersteuning van zeven talen.

De organisatie die instaat voor het verdelen van de toplevel domeinnamen (.be, .com, .cn…) maakt werk van zijn de-amerikanisering. Een stap in dat proces is de ondersteuning van zeven talen.

Het gaat om de zes officiële talen van de VN: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans aangevuld met Portugees. Dat laat toe dat de organisatie kan vergaderen met simultaanvertaling wat hen toegankelijker maakt voor niet-Engelstaligen.

Tijdens de openingskeynote gaf ceo Fadi Chehadé al aan dat je voortaan ICANN wereldwijd kan bereiken in verschillende talen en dit 24 uur per dag, 5 dagen per week “Zodat jij iemand kan spreken op het tijdstip dat jou uitkomt volgens je tijdzone.” Het gaat hier om sleutelonderdelen van de organisatie die stilaan worden gedecentraliseerd van het hoofdkantoor in Los Angeles naar verschillende landen wereldwijd.

Hoewel ICANN een internationale organisatie is, wordt de opzichter van de TLD’s vooral door de VS vanuit Los Angeles beheerd. Dat gaat binnenkort veranderen. Mede daarom wordt er op bijeenkomsten van ICANN, zoals deze in Londen, druk vergaderd om de nieuwe entiteit in een structuur te gieten waar alle landen een consensus over kunnen vinden.

Wie betaalt?

Een van de heikele punten op de conferentie is de nieuwe Whois-defintie. Dit bevat informatie over de persoon of organisatie achter een domeinnaam. Maar in een internationale structuur hoort daar ook extra taalondersteuning bij. Maar hoe die vertaling zal gebeuren, en vooral wie voor de vertaalkosten opdraait, moet nog worden overeengekomen tussen de vele partijen die op een Icann-meeting aan bod komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content