ICT Barometer 2013 Wallonië: de bedrijven

Het Agence Wallonne des Telecommunications (AWT – Waals Agentschap voor Telecommunicatie) heeft onlangs de resultaten van zijn ICT Barometer 2013 gepubliceerd. Het tweede luik heeft betrekking op de bedrijven.

Eerst even een verduidelijking: de enquête werd gevoerd bij ondernemingen van allerlei omvang, en ook bij zelfstandigen. Op het vlak van apparatuur beschikt 92% van de Waalse bedrijven over ten minste één computer en 83% heeft een internetverbinding, waarvan 29% een mobiele verbinding. Slechts 32% van de bedrijven heeft een website (maar wel 63% van de bedrijven met meer dan 5 werknemers) en amper 5% heeft een website die is aangepast voor mobiele apparaten. E-business en e-commerce zitten nog altijd in de embryonale fase, want 9% van de bedrijven doet aan online verkoop en 9% heeft een elektronische relatie met hun handelspartners. 52% ontvangt elektronische facturen en 30% verstuurt er, terwijl 48% administratieve aangiften via elektronische weg doet. Cloud is daarentegen goed ontwikkeld, want 31% van de bedrijven maakt een back-up van de gegevens in cloud. Slechts 9% van de ondernemingen maakt gebruik van SaaS-toepassingen, meer bepaald bureautica en e-mail (82%), opslag (34%) en een sociaal netwerk (25%). In dit opzicht vormt veiligheid nog altijd het grootste struikelblok.

Telewerken wordt populair

Telewerken ontwikkelt zich met rasse schreden, want 26% van de bedrijven zegt dat ze een internetverbinding bieden aan sommige van hun werknemers, 31% stelt een smartphone ter beschikking van bepaalde werknemers en 38% telt minstens één regelmatige telewerker.

Op basis van deze vaststellingen geeft het AWT de ondernemingen de raad hun website aan te passen aan het mobiele surfen, voorrang te verlenen aan de uitwisseling van best practices en aan de onderlinge verdeling van de ict-behoeften. Ook belangrijk is de verbetering van de bedrijfsleiders op het vlak van ict-technologie en de ontwikkeling van een technologisch en economisch toezicht. De overheidssteun moet gestroomlijnd worden om ze efficiënter en toegankelijker te maken voor de ondernemingen.

Alle details zijn terug te vinden op http://www.awt.be/barometre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content