ICT Barometer 2013 Wallonië: de gezinnen

Het Agence Wallonne des Telecommunications (AWT – Waals Agentschap voor Telecommunicatie) heeft onlangs de resultaten van zijn ICT Barometer 2013 gepubliceerd. Het eerste luik gaat over gezinnen.

Voor de enquête werd bij ongeveer 2.000 mensen gevraagd naar het niveau van de ict-uitrusting in hun gezin. Tegenwoordig beschikt 78% van de gezinnen over een computer en 77% is aangesloten op het internet. We zien een zeer sterke groei van het gebundelde internetaanbod (pack voor tv, telefonie en internettoegang). De Walen zijn steeds meer aangesloten, want 79% zegt dat ze regelmatig internet gebruiken.

Het is niet verwonderlijk dat e-mail een van de meest gebruikte applicaties is (86%), maar ook het zoeken naar routes en plattegronden (73%), banktransacties (70%) en online aankopen (50%) doen het goed. 35% belt via hun internetverbinding.

Meer dan 8 op de 10 Walen is van mening dat ict op de lagere of middelbare school moet worden aangeleerd, terwijl 95% vindt dat veiligheid een vast onderdeel van de lessen zou moeten vormen.

28% van de bedienden uit de privésector werkt op gezette tijden van thuis uit, tegenover 20% van de werknemers uit de privésector, en 30% heeft een laptop die de werkgever ter beschikking stelt. 31% heeft een gsm of een smartphone van hun werkgever.

21% van Walen heeft geen internet

Op basis van deze vaststellingen weten we dat 21% van de Walen nog geen internettoegang heeft (51% van hen heeft enkel lager onderwijs gevolgd of heeft helemaal geen diploma). Deze digitale kloof neemt 2 vormen aan: de toegang tot hardware en internet, en het gebrek aan vaardigheden om dergelijke ict-middelen te gebruiken.

Het AWT geeft de raad om ict-vaardigheden aan te leren op school, mobiele technologie en gsm’s te promoten om toegang te krijgen tot de digitale cultuur, ict te gebruiken als diensten aan particulieren en organisaties, digitale kwetsbaarheidsfactoren op te sporen en armoede en digitale uitsluiting tegen te gaan.

In het tweede en derde luik hebben we het nog over bedrijven en onderwijs. Alle details zijn terug te vinden op http://www.awt.be/barometre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content