ICT-bedrijven en belastingen? Ho maar

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Ondernemingen in de ict-biotoop beschikken over goede boekhouders, zoveel is duidelijk. Het zijn niet de grootste bedrijven die het meest belastingen betalen.

Ondernemingen in de ict-biotoop beschikken over goede boekhouders, zoveel is duidelijk. Het zijn niet de grootste bedrijven die het meest belastingen betalen.

Als we kijken naar de ict-bedrijven die in ons land het meest belastingen betalen, komen we tot enkele verrassende resultaten.
Belgacom, veruit de meest dominante speler in de Belgische ict-markt, betaalt amper 218 miljoen euro belastingen op een omzet van 4,2 miljard euro. De fiscus trekt wel bijna 100 miljoen euro meer dan vorig jaar van de twee torens. Mobistar betaalt relatief gezien het meest: op 1,5 miljard euro inkomsten dokt de France Telecom-dochter net geen 120 miljoen euro belastingen. Dat steekt schril af tegen Telenet dat wel bij de top-vijf van de grootste ict-spelers in België staat, maar op een omzet van 1,3 miljard euro slechts 4 miljoen euro overschrijft naar de FOD Financiën.

Het is opvallend dat heel wat van de echt grote ict-ondernemingen helemaal niet in de top-20 staan van de grootste belastingbetalers. Zo vinden we er geen HP, geen IBM, geen KPN (Base), geen Agfa Healthcare, geen RealDolmen, geen BT of geen Alcatel-Lucent in terug.

Wel in de top-drie: Atos Worldline, de specialist in financiële verrichtingen. Atos Worldline betaalt 31 miljoen euro aan de Belgische fiscus. SWIFT, het netwerk voor het wereldwijde bancaire verkeer betaalt in ons land slechts 8 miljoen euro belastingen. Vasco Data Security, dat met zijn Digipass de betalingen beveiligt, heeft amper 1,6 miljoen euro over voor de schatkist.

Op zes vinden we opmerkelijk het Waalse EVS Broadcasting Equipment, vooral bekend als beeldververwerker op internationale events zoals de Olympische Spelen, legt ruim 12 miljoen euro op tafel. EVS wordt gevolgd door NRB uit Luik, dat net iets minder belastingen (11,3 miljoen) betaalt.

Bij de consultancybedrijven geven Altran en het Indiase Tata Consulty Services het meeste terug aan de fiscus, elk ruim 4 miljoen euro.

Met 2,8 miljoen euro betaalt Cegeka samen met Cegeka Group het meest belastingen van de integratoren. Getronics en Dimension Data geven 1,5 miljoen euro aan financiën.

Algemeen betalen slechts 64 van de top 1000 ict-ondernemingen meer dan 1 miljoen euro belastingen. Dat mag best verbazen want de top 50 van de bedrijven met de grootste inkomsten draaien allen meer dan 100 miljoen euro omzet….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content