ICT draagt 600 miljard euro bij aan economie EU

De Europese ict-sector heeft in de periode 2004 tot 2007 600 miljard euro bijgedragen tot de Europese economie.

De Europese ict-sector heeft in de periode 2004 tot 2007 600 miljard euro bijgedragen tot de Europese economie.

Dat schrijft de Europese Commissie in een rapport over digitale concurrentie. Volgens eurocommissaris Neelie Kroes komt de helft van de productiviteitsgroei de afgelopen vijftien jaar door de inzet van ict.

Het merendeel van de bijdrage door ict komt door ict-services, ongeveer 80 procent, zeggen de onderzoekers. 25 procent van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (r&d) komen van ict-onderzoek en ontwikkeling. De onderzoekers zeggen dat de impact van ict nu wellicht wat minder is door de financiële crisis. “Het moet nog blijken of de financiële crisis de invloed van ict heeft doen afnemen”, schrijven de onderzoekers.

Volgens Kroes moet Europa blijven investeren in ict om de voordelen ervan te kunnen blijven benutten. Zij wil investeren in sneller breedband, internetbeveiliging om het vertrouwen van burgers te winnen en de internetvaardigheden van Europese burgers. Die investeringen zullen nader worden toegelicht in de digitale agenda die binnenkort bekendgemaakt wordt.

Kroes: “De Europese digitale economie is cruciaal voor economische groei en bloei. Ict en hogesnelheidsinternet zijn net zo revolutionair nu als dat elektriciteit en transportnetwerken een eeuw geleden waren. Maar we hebben ondersteuning nodig voor de verdere ontwikkeling van internet, zodat alle burgers kunnen profiteren van de digitale economie.”

94 procent van de Europese burgers heeft toegang tot een breedbandverbinding. Ook wil Kroes dat overheidsdiensten online beschikbaar worden voor burgers. Voor 66 procent van de Europese basisoverheidsdiensten is dat nu al het geval.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content