ICT gaat weer groeien

‘Oef, het ergste is achter de rug.’ Dat moet blijken uit cijfers van EITO, de organisatie die de Europese ict-markt observeert en analyseert. De wereldwijde ict-markt zal dit jaar met 1,9 procent groeien.

‘Oef, het ergste is achter de rug.’ Dat moet blijken uit cijfers van EITO, de organisatie die de Europese ict-markt observeert en analyseert. De wereldwijde ict-markt zal dit jaar met 1,9 procent groeien.

Wereldwijd zal de ict-markt volgens schattingen van EITO in 2010 goed zijn voor een omzet van 2,28 biljoen euro. Dat is 1,9 procent meer dan vorig jaar. Toen zakte de omzet met 1,6 procent. EITO presenteerde de cijfers op de it-beurs Cebit in Hannover.

De omzetgroei wordt grotendeels gestuwd door opkomende economieën als China (+8,5 %), Brazilië (+6,1%) en India (+14%). Maar zelfs de twee grootste markten, Europa en de Verenigde Staten noteren een lichte vooruitgang. Europa doet er 0,1 procent bij tot 649,4 miljard euro, de VS 0,4 procent tot 627,4 miljard euro.

Bekijk je de segmenten van ict-markt afzonderlijk, dan zie je dat de grootste groei zal zitten in telecom, veeleer dan in it (hardware, software, services). De telecommarkt staat dit jaar voor een groei van 2,9 procent tot 1,4 biljoen euro. Die wordt gedreven door mobiele communicatie en vooral datadiensten (vast en mobiel). Die laatste noteren een groei van liefst 7 procent. Mobiele data alleen al zullen groeien met 16 procent tot 141,5 miljard euro.

De it-markt kreeg het voorbije jaar een dreun in de inkomsten van 4,6 procent. Dit jaar herstelt dat zich licht, met een groei van 0,4 procent tot 894 miljard euro. De belangrijkste groei is daar voor software en services (beide rond +1 procent). Hardware doet het al beter dan de klap van -8,7 procent vorig jaar, maar zakt nog steeds met 0,8 procent.

De vooruitzichten voor 2011 zijn nog beter, wat EITO doet besluiten dat 2010 slechts een scharnierjaar zal zijn. De wereldwijde ict-markt zal volgend jaar met 3,7 procent groeien tot zowat 2,4 biljoen euro. It zal dan goed zijn voor 930 miljard euro (+4%), telecom voor 1,4 biljoen euro (+3,6%).

Graham Vickery van de OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling in Europa, kon die voorspellingen grotendeels bevestigen met eigen cijfers en economische statistieken. Hij gaf wel aan dat de ict-werkgelegenheid in 2010 nog niet onmiddellijk zal aantrekken. Vooral in fabricage van ict-producten is de achteruitgang vrij opvallend, daar waar het services-segment relatief standhoudt. Toch rekent de OESO erop dat trends als ‘smart grids’ en green ict potentieel stuwende factoren zullen zijn voor ict-jobs. Mogelijke bedreiging voor jobs zou de trend naar cloud computing kunnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content