ICT groeit 4 procent wereldwijd

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

EITO ziet in 2011 de wereldwijde markt voor ict groeien tot 1,1 biljoen euro.

EITO ziet in 2011 de wereldwijde markt voor ict groeien tot 1,1 biljoen euro, zij het dat de groeimarkten driemaal sneller dan het wereldgemiddeld stijgen.

In 2010 werd duidelijk een inhaalbeweging op 2009 gemaakt, met een erg sterke groei in de hardware, aldus EITO. Dat is het European Informattion Technology Observatory, en volgt al sinds 1993 de ict-ontwikkelingen in 35 landen en 80 marktsegmenten. Voor 2011 wordt een vertraging van de hardwaregroei voorspeld, maar alle die de segmenten – hardware, software diensten – zouden een normaal groeiritme hernemen. Services zouden wat achterop komen, maar alsnog bijbenen. De grootste ict-markt blijft de VS, met Europa op rang 2 en een verzwakkend Japan op 3. In Europa groeiden Frankrijk en Duitsland haast even sterk in 2010, tegen Italië, Spanje en UK, die achterop hinkten.

De groei-economieën, met de BRIC-landen op kop, komen opzetten en in 2012 zal China de plaats van Japan in de wereldrangorde overnemen.

Belangrijke drijver van de groei zal het ‘cloud’-gebeuren zijn, niet zonder reden de rode draad doorheen de CeBIT-editie van dit jaar. In Europa zal dit jaar de groei voor dit segment ca. 20 procent bedragen, met een stijging van 4 miljard euro in 2009 tot 7 miljard euro in 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content