ICT-kosten per werkplek groeien weer

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Voor het eerst in 5 jaar zijn de ict-kosten per werkplek in ons land gestegen.

Voor het eerst in 5 jaar zijn de ict-kosten per werkplek in ons land gestegen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Occupancy Cost Index’ (OCI) van vastgoedconsultant AOS Studley. De OCI berekent de mediane kostprijs voor het gebruik van een werkplek in een bedrijfsgebouw. Die bedroeg dit jaar 11.808 euro per werkplek, een lichte stijging tegenover vorig jaar die vooral te wijten is aan de groei in de ict-kosten per werkplek.

Die ict-kosten bedragen nu 4123 euro per werkplek, 1,5 procent meer dan vorig jaar. Daarmee is ict goed voor 35 procent van de totale kost van een werkplek. Voor het eerst sinds 2006 gaat dat cijfer de hoogte in. Dat heeft volgens AOS Studley vooral te maken met door de crisis uitgestelde investeringen in hardware (in veel gevallen cyclische vervangingen van pc’s en servers) die het voorbije jaar uiteindelijk toch dringend moesten gebeuren.

Overigens verwacht AOS Studley voor volgend jaar een verdere groei in die ict-kosten. Dat heeft enerzijds te maken met een verderzetting van die ‘inhaalbeweging’ voor uitgestelde investeringen, maar anderzijds ook met de budgetten die bedrijven nu voorzien om de stap te maken naar cloud computing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content