ICT-kosten per werkplek verder gedaald

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Door de crisis werd het voorbije jaar in ons land de riem nog wat strakker aangetrokken voor ict.

Door de crisis werd het voorbije jaar in ons land de riem nog wat strakker aangetrokken voor ict.

Een en ander blijkt uit de jaarlijkse ‘Occupancy Cost Index’ (OCI) van vastgoedconsultant AOS Studley. De OCI berekent de mediane kostprijs voor het gebruik van een werkplek in een bedrijfsgebouw.

De crisis blijkt in 2009 blijvende druk gezet hebben op bedrijven om de kosten per werkplek te doen dalen. In 2009 zakte de totale kost per werkplek immers nog met 4 procent tot 11.764 euro. De grootste hap van die som komt voor rekening van de accommodatie (gebouw, huur, onderhoud, energie, …), goed voor 41 procent van de totale kost (4770 euro). Maar ict bezet toch een stevige tweede plaats: het is goed voor 35 procent van de totale kosten, of 4062 euro. Dat is een daling van 2,7 procent tegenover vorig jaar toen de ict-kost per werkplek nog 4174 euro bedroeg.

De ict-kosten omvatten overigens de standaard hardware per werkplek, softwarepakketten en bijhorende diensten. Specifieke tools, eigen aan de activiteiten van een bedrijf, werden niet meegerekend.

AOS Studley zei vorig jaar al dat de kosten vooral daalden door het opschorten van ict-projecten. Aangezien de crisis zich pas eind 2008 manifesteerde, verwachtte het consultancybedrijf dat in 2009 de daling een pak forser zou zijn dan in 2008, maar dat was niet het geval. AOS Studley zegt voor 2010 een stabilisering van de ict-kosten te verwachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content