ICT-markt voor het eerst gekrompen

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Voor het eerst in de geschiedenis zette de ict-markt een stap achteruit, aldus iDate.

Voor het eerst in de geschiedenis zette de ict-markt een stap achteruit, aldus iDate.

Onderzoekskantoor iDate heeft, zoals in de voorbije 10 jaar, weer zijn jaarboek gelanceerd over de ict-wereld. ‘Digiworld Yearbook 2010’ vertrekt van een belangrijke vaststelling: de wereldwijde ict-markt is voor het eerst in de geschiedenis gekrompen, meerbepaald met 1,5 procent tot 2.629 miljard dollar. Dat door een combinatie van een structurele aanpassing en de economische crisis.

Maar het glas is halfvol: de achteruitgang is beperkter dan de negatieve groei van de wereldwijde economie. De crisis heeft zelfs een erg diffuus effect gehad op de respectievelijke geografische markten: -3,7 procent in Noord-Amerika en -3,3 procent in Europa, maar +1,1 procent in Azië-Pacific en +3,8 in Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Ook zijn de verschillen per sector op te splitsen in hardware (-7,2 procent in ict, -4,5 procent in telecom en -2 procent in consumentenelektronica) en diensten (-2,7 procent in IT, -1,2 procent in TV en +1,7 procent in telecom)

Nog volgens iDate waren er drie grote tendensen in 2009 : de 50 procent groei van het online verkeer, het dynamisme van de mobiele markt waar innovatie belangrijk blijft en de explosie van Facebook (waarvan het aantal gebruikers op een jaar tijd groeide van 150 naar 350 miljoen).

Meer info vindt u op de site van iDate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content