ICT-problemen VREG: 21 meterstanden moeten opnieuw ingegeven worden

De gevolgen van de ICT-problemen met de certificatendatabank van de Vlaamse energieregulator VREG lijken mee te vallen.

De gevolgen van de ICT-problemen met de certificatendatabank van de Vlaamse energieregulator VREG lijken mee te vallen.

Volgens Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche ging het om een programmeerfout waardoor er een kwartier lang gegevensproblemen waren met de certificatendatabank. In die periode zijn er 21 meterstanden doorgegeven. Die gegevens worden geannuleerd. Aan de betrokken personen wordt gevraagd om de meterstanden opnieuw in te geven zodra de site opnieuw werkt.

Zo heeft Van den Bossche in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem.

Eigenaars van zonnepanelen die dinsdag inlogden op de certificatendatabank van de VREG, konden een tijd lang privégegevens van de 200.000 andere gebruikers bekijken en aanpassen, zelfs hun rekeningnummers. De VREG haalde de site offline.

De VREG liet woensdag al verstaan dat er geen sprake is van hacking, maar van problemen met nieuwe software. Volgens minister Van den Bossche gaat het om een programmeerfout. Die fout zou snel zijn opgemerkt en na 15 minuten werd de site offline gehaald.

In die periode van 15 minuten zijn volgens Van den Bossche 21 meterstanden ingevoerd. “Er is ook één iemand die zijn rekeningnummer heeft veranderd. Maar het gaat om iemand die hetzelfde nummer heeft ingegeven, enkel met streepjes tussen.”

De 21 betrokken meterstanden zijn geannuleerd. Aan de betrokken mensen zal worden gevraagd om hun standen opnieuw in te geven zodra de website opnieuw online staat. Van den Bossche hoopt dat de website vandaag/woensdag opnieuw kan opgestart worden.

De problemen lijken dus nogal mee te vallen, aldus Van den Bossche, al spreekt ze wel van een “ernstige fout”.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content