ICT-toekomst in 9 voorspellingen

Hoe zal de wereld van ict, in al zijn aspecten, eruit zien binnen dit en een paar jaar, zowel voor bedrijven als voor gebruikers? Analistenkantoor Gartner deed die oefening.

Hoe zal de wereld van ict, in al zijn aspecten, eruit zien binnen dit en een paar jaar, zowel voor bedrijven als voor gebruikers? Analistenkantoor Gartner deed die oefening.

Gartner vroeg al zijn analisten, verspreid over meer dan 50 markten, industrieën en it-topics, om eens de belangrijkste toekomstvoorspellingen op een rijtje te zetten. Uit die lijst van zo’n 250 voorspellingen heeft het bedrijf er 9 geplukt die het meest aantrekkelijk en/of cruciaal zijn voor bedrijven en gebruikers. Hier gaan we:

1. Tegen 2012 heeft 20 procent van de bedrijven geen it-eigendommen meerVerschillende, al dan niet met elkaar verbonden trends (virtualisatie, diensten in de cloud, werknemers die met hun persoonlijke systemen werken, …) leiden ertoe dat bedrijven al maar minder hardware in huis hebben. Er blijft dus wel een nood aan hardware, maar de verandering zit in wie die bezit. Onnodig te zeggen dat dat ook van invloed zal zijn op de manier van werken van de hardwareproducenten.

2. Tegen 2012 zijn it-dienstenbedrijven in en rond India goed voor 20 procent van het dienstenaanbod in de cloudBedrijven in en rond India zijn volgens Gartner volop bezig andere inkomstenmodellen af te tasten, vooral rond cloud computing. Daardoor ziet het ernaar uit dat die bedrijven op korte termijn erg belangrijke spelers in de cloud zullen worden.

3. Tegen 2012 wordt Facebook de draaischijf voor de integratie van sociale netwerkenFacebook zal almaar vaker dienst doen als verbindingspunt van tal van sociale netwerken. Interoperabiliteit met Facebook zal cruciaal worden voor het succes van andere sociale netwerken. Die andere netwerken zullen blijven bestaan en verder worden uitgebouwd, maar Facebook zal de gemeenschappelijke noemer worden.

4. Tegen 2014 bevat het merendeel van de businesscases ook een passage over de kosten van CO2-uitstootVandaag zorgen virtualisatie en ‘desktop power management’ al voor aanzienlijke energiebesparingen. En net die besparingen kunnen vaak bepaalde projecten rechtvaardigen. Ook de kosten van CO2-uitstoot zullen in de toekomst een belangrijke factor worden in business cases. Zeker, zo zegt Gartner, nu de economische en politieke druk wordt opgedreven om bedrijven verantwoordelijk te stellen voor hun specifieke CO2-uitstoot.

5. In 2012 zal de productie en verkoop van een nieuwe pc goed zijn voor 60 procent van de ecologische voetafdruk die dat toestel over zijn hele levensduur genereertEen echt spectaculaire daling in het energieverbruik bij de productie van pc’s heeft zich nog niet voorgedaan. Nochtans wordt het voor hardwareverkoper belangrijk om ook goed te scoren op milieugerelateerde criteria, aangezien die steeds vaker opduiken in aanbestedingen en offerteaanvragen.

6. Tegen 2015 zal internetmarketing gereguleerd zijnSpam en marketingboodschappen zijn alomtegenwoordig. Gartner verwacht een tegenreactie die uiteindelijk zal leiden tot een regulering van internetmarketing. Bedrijven die enkel op het internet steunen voor hun marketing zouden daardoor concurrentienadelen kunnen ondervinden.

7. Tegen 2014 zullen ruim 3 miljard volwassen mensen wereldwijd elektronische transacties (mobiel of via internet) hanterenEnerzijds is er een groei van de wereldwijde mobiele en internetaanname, anderzijds worden grote stappen voorwaarts gezet in mobiele betalingen, m-commerce en mobiel bankieren. Daarom denkt Gartner dat tegen 2014 de ruime meerderheid van de wereldbevolking gebruik zal maken van elektronische transacties. Tegen dan verwacht Gartner trouwens wereldwijd een mobiele penetratie van 90 procent en 6,5 miljard mobiele connecties, al zal dat cijfer in Afrika en Azië wel een pak lager liggen.

8. Tegen 2015 wordt ‘context’ even belangrijk voor mobiele diensten als zoekmachines zijn voor het webZoekmachines zijn voor het internet essentieel in het organiseren van informatie en diensten op het internet. Voor smartphones wordt ‘context’ op z’n minst even belangrijk: inspelen op patronen, locatie, sociale interactie, … Dat om ‘hypergepersonaliseerde’ diensten te kunnen aanbieden. Voor de leveranciers wordt het zaak om één van die ‘context providers’ te worden, om een greep te behouden op hun klanten.

9. Tegen 2013 zullen mobiele telefoons pc’s voorbijsteken als meest gebruikte apparaat om mee op het internet te gaan.Binnen 3 jaar zou het aantal pc’s dat wereldwijd in gebruik is, afklokken op 1,78 miljard stuks, terwijl er 1,82 miljard smartphones in omloop zullen zijn. Gartner stelt daarom dat websites ook dringend geoptimaliseerd moeten worden voor mobiele toestellen. Websites die dat niet doen, zullen dat aan de lijve ondervinden in hun bezoekers- en clicks-cijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content