IDC: PC-verkoop 2013 slechter dan gedacht

De verkoop van pc’s zal dit jaar zwakker zijn dan eerst gedacht. Marktanalist IDC schroeft zijn verwachting bij door ‘veranderende toestellen en gebruikspatronen’.

De verkoop van pc’s zal dit jaar zwakker zijn dan eerst gedacht. Marktanalist IDC schroeft zijn verwachting bij door ‘veranderende toestellen en gebruikspatronen’. Aanvankelijk mikte IDC op een daling van -1,3 procent maar dat wordt nu bijgesteld naar -7,8 procent. De voornaamste reden is dat we vandaag niet enkel desktops en laptops kopen, maar ook tablets en smartphones. Dat maakt dat de aanschaf van een nieuwe computer wordt uitgesteld, of dat er minder vaak een tweede of derde toestel bijkomt.

Naar volgend jaar toe verwacht het bedrijf een daling van 1,2 procent. Zo zullen een aantal gebruikers hun toestel vervangen door het einde van de ondersteuning van Windows XP.

IDC wijst er op dat de gebruikspatronen van computergebruikers momenteel veranderen. “Naarmate de markt ontwikkelt, evolueren gebruikerspatronen en toestellen” zegt Loren Loverde, program vicepresident van de Worldwide Quarterly PC Tracker bij IDC.

“Veel gebruikers beseffen dat alledaags computergebruik zoals webtoegang, sociale media, e-mails en verschillende applicaties niet noodzakelijk veel computerkracht of opslag vragen. In plaats daarvan gaan ze voor kleinere toestellen met een langere batterijduur, instant-on en aanraakinterfaces.”

IDC benadrukt dat die gebruikers niet noodzakelijk de pc-markt verlaten, zeker niet als er nood is aan zwaarder computergebruik, maar die gebruikers zitten wel minder achter hun laptop of desktop ten voordele van andere internettoestellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content