IDC: ‘Stagnerende Apple Mac verkoop in vierde kwartaal’

In het vierde kwartaal van 2012 verkocht Apple ongeveer hetzelfde aantal Macs als in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat meldt marktonderzoeker IDC. De Mac verkoop houdt stand, terwijl de pc-markt duidelijk krimpt.

In het vierde kwartaal van 2012 verkocht Apple ongeveer hetzelfde aantal Macs als in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat meldt marktonderzoeker IDC. De Mac verkoop houdt stand, terwijl de pc-markt duidelijk krimpt.


Volgens analisten van IDC bedroeg de Mac verkoop in de V.S. vorig kwartaal 2,03 miljoen exemplaren. Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als in het vierde kwartaal van 2011 en een lichte daling ten opzichte van de 2,06 miljoen in het derde kwartaal 2012.


Concurrent Gartner vertelt dan weer een ander verhaal. Analisten van dit marktonderzoeksbureau voorspellen voor het vierde kwartaal 2012 een Mac verkoop van 2,15 miljoen. Dat aantal ligt hoger dan de 2,04 miljoen in het vierde kwartaal 2011. Zij zien dus een stijging met iets meer dan 5 percent.


De cijfers maken duidelijk dat de Mac verkoop geen neerwaartse trend laat zien, maar hoogstens stagneert, terwijl dat bij de pc-verkoop wel het geval is volgens beide marktonderzoekers. In het vierde kwartaal 2012 werden er in totaal 89,8 miljoen pc’s verkocht, een daling met 6,4 percent ten opzichte van het slotkwartaal van 2011.


Een analist van IDC wijst erop dat Apple computers anders in de markt zet dan tablets, in tegenstelling tot Microsoft dat met Windows 8 de nadruk legt op touch. “Apple doet er alles aan om hun laptops te onderscheiden van hun tablets. Er is geen touch-enabled MacBook Air, bijvoorbeeld,” zegt de IDC analist.


Volgens een analist van Gartner maakten veel professionele gebruikers, die traditioneel een sterk aandeel hebben in de verkoop in het vierde kwartaal, de overstap naar de Mac, omdat ze ontevreden zijn met Windows 8, dat te veel gericht is op de consument, en omdat ze geen Windows 7 Professional notebooks konden vinden.


In de totale verkoop van personal computers blijft het aandeel van Macs klein. Het vertegenwoordigt slechts 11,4 percent van de markt in 2012 volgens cijfers van IDC. Volgens de cijfers van Gartner is het aandeel 12,3 percent.


Apple maakt de cijfers voor het vierde kwartaal 2012 bekend op 23 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content