IDC verwacht minder IT-uitgaven

Door de krimpende pc-markt verwacht marktanalist IDC minder uitgaven in 2013 dan wat het eerder had voorspeld.

IDC ging aanvankelijk uit van een wereldwijde groei van 5,5 procent maar verlaagt dat nu naar 4,9 procent, goed voor 2,06 biljoen dollar in totaal. Dat is ook minder dan vorig jaar toen de totale groei 5,6 procent bedroeg.

Als hoofdreden geeft IDC de krimpende pc-markt aan die vooral sinds de tweede helft van vorig jaar meer in het slop geraakt. De markt voor desktops en laptops zal dit jaar drie procent krimpen, dat is het derde jaar op rij dat uitgaven in dit segment dalen.

Dat komt door een merkbare verschuiving naar mobiele toestellen. Volgens IDC zouden de IT-uitgaven zonder telefoons en tablets slechts met 2,8 procent zijn gestegen in 2012, dit jaar verwacht het bedrijf een stijging van 2,6 procent. Maar de uitgaven voor smartphones en tablets gaan dit jaar stijgen met respectievelijk 17 procent en 32 procent voorspelt de analist.

Clouddiensten

De pc-markt is overigens niet het enige slachtoffer. Zo zullen ook commerciële software en IT services lijden onder het suces van clouddiensten. Wel verwacht IDC wereldwijd dat software-uitgaven met 5,6 procent zullen stijgen. Voor IT services is dit 3,8 procent.

Investeringen in LTE

Inkomsten uit storage hardware zullen slechts 2,4 procent toenemen, een groeidaling ten opzichte van de 6,1 procent uit 2012. Ook wordt er een daling in de investeringen in netwerkinfrastructuur verwacht, al heeft dit eerder te maken met het feit dat er in 2012 veel investeringen in LTE (4G) gebeurden die dit jaar weer zullen afnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content