IDC verwacht minder tabletgroei

Marktonderzoeker IDC verwacht dat de tabletmarkt dit jaar wereldwijd met 12,1 procent zal groeien. Dat is een pak minder dan in het verleden.

Marktonderzoeker IDC verwacht dat de tabletmarkt dit jaar wereldwijd met 12,1 procent zal groeien. Dat is een pak minder dan in het verleden.

Vorig jaar kende de tabletmarkt nog een groei van 51,8 procent maa rna een zwak eerste kwartaal concludeert de onderzoeker dat het dit jaar wat trager zal gaan. Concreet verwacht het dat er dit jaar 245,4 miljoen toestellen worden verscheept ten opzichte van het eerst geschatte 260,9 miljoen.

Dat er minder tablets worden verkocht heeft twee redenenen. “Eerst en vooral houden consumenten hun tablets langer dan verwacht, zeker bij de duurdere modellen van grote spelers,” legt Tom Mainelli, program vicepresident Devices & Displays bij IDC, uit. “En als ze een nieuw toestel kopen geven ze het oude vaak door aan familieleden.”

Een extra teden is de opkomst van phablets, smartphones met een scherm groter dan 5,5 inch, die ondanks hun lelijke verzamelnaam er voor zorgen dat mensen hun tabletaankoop uitstellen of vervangen door een grote telefoon. Ter info: volgens IDC waren phablets in het eerste kwartaal goed voor 10,5 procent van alle smartphoneverkopen. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden.

Hoewel de tabletmarkt gedomineerd wordt door Android en in mindere mate door iOS, is IDC wel hoopvol voor Windows. Het bedrijf verwacht dat Windows-based tablets hun marktaandeel zullen verdubbelen tegen 2018.

Of de vertraagde groei ook voor België geldt is voorlopig onduidelijk. IDC baseert zich immers op een slecht eerste kwartaal.wereldwijd. Maar uit cijfers die onze redactie enkele weken geleden kon inkijken van GFK bleek dat de Belgische markt in de eerste twee maanden van dit jaar met vijftig procent steeg in aantal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content