Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is

Zijn er vogelaars onder de lezers? Die kunnen nu vogelgeluiden opzoeken in en ook downloaden van een grote online database.

Zijn er vogelaars onder de lezers? Die kunnen nu vogelgeluiden opzoeken in en ook downloaden van een grote online database.

Project AVoCet, wat staat voor Avian Vocalizations Center, is een initiatief van het Zoölogie-departement van Michigan State University. Het doel van het project is een globale database aan te leggen met goed gedocumenteerde en downloadbare vogelgeluiden. Avocet is trouwens ook de Engelse benaming van de kluut (Recurvirostra avosetta).

De database wil niet alleen vogelgeluiden conserveren, ze biedt ook ondersteuning bij ornithologisch onderzoek en is een hulpmiddel voor het onderwijs. Het wetenschappelijk gebruik van opnamen van vogelgeluiden vormde lange tijd een uitdaging omwille van de complexiteit en variëteit ervan en omdat er vaak te weinig informatie was over de omstandigheden waarin een geluid geïdentificeerd werd. Ook zijn vele soorten nog weinig bekend en moeilijk te vinden.

AVoCet wil meerdere opnamen catalogiseren die gemaakt zijn onder diverse omstandigheden en op verschillende locaties, niet alleen van zeldzame soorten, maar ook van de meest voorkomende vogels. De database (http://avocet.zoology.msu.edu/ ) is in het Engels, maar je kan ook zoeken op de Latijnse benamingen. Voor de echte liefhebber vormt het daardoor wellicht geen probleem om ze te raadplegen. Bovendien kan je de naam ook snel via het internet (bv Wikipedia) opzoeken. Er bestaan wel enkele Nederlandstalige sites, zoals http://www.vogelproblemen.nl/Vogelgeluiden.htm , maar die zijn veel beperkter dan AVoCet.

Partner Content