‘Ik word afgeluisterd’: Meer klachten over privacy sinds datalek NMBS en Snowden-affaire

Het datalek bij de NMBS leverde vorig jaar alleen al bijna evenveel klachtendossiers op als in heel 2012. Ook de Snowden-onthullingen zorgen ervoor dat burgers sneller aan de privacy-alarmbel trekken.

Het datalek bij de NMBS leverde vorig jaar alleen al bijna evenveel klachtendossiers op als in heel 2012. Ook de Snowden-onthullingen zorgen ervoor dat burgers sneller aan de privacy-alarmbel trekken. Dat meldde Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie, aan MO.

In 2012 raakte bekend dat de gegevens van 700.000 klanten van NMBS-Europa onbeschermd beschikbaar waren op de website van de NMBS-afdeling die instaat voor het internationaal reizigersvervoer.

‘Ik word afgeluisterd’

De Privacycommissie behandelde in 2012 2.896 klachtendossiers, waarvan 303 formele klachten. De cijfers voor 2013 worden pas in mei gepubliceerd, maar het NMBS-datalek alleen al leidde tot 2.800 klachten. “Half januari hadden we het cijfer van 2012 al bijna overschreden. Maar dat zegt natuurlijk niet veel. Een tweede fenomeen dat vorig jaar speelde, zijn de Snowden-onthullingen. Sindsdien merken we een klimaat waarin burgers ons makkelijker contacteren met de melding ‘Ik word afgeluisterd’.”

Verder in het gesprek spreekt Debeuckelaere over een ziekenhuis dat Facebookprofielen bekijkt om de kredietwaardigheid van patiënten in te schatten, voornamelijk in dossiers van dure en niet terugbetaalbare esthetische ingrepen of medicatie.

Privacypolitie

Andere datalekken die aan het licht kwamen, waren onder meer een amateuristische databank die medewerkers van een Belgische gerechtelijk instantie voor eigen gebruik gemaakt hadden, maar ook lekken bij JobAt, de Brusselse internetprovider VOO en (een klein lek bij) Defensie kwam aan het licht.

De Privacycommissie laat momenteel twee medewerkers stage lopen in het buitenland om binnenkort met een “privacypolitie” te starten die actief op zoek gaat naar inbreuken. (Belga/MI)

Partner Content