Imec introduceert plooibare microprocessor

Effent het pad voor nieuwe snufjes zoals plooibare schermen en displays.

Het Leuvense onderzoeksinstituut Imec heeft een microprocessor van plastic geïntroduceerd. Eén en ander effent het pad voor nieuwe technische snufjes zoals plooibare schermen en displays.

De processor bestaat uit vierduizend plastic transistors die elektronische signalen versterken of schakelen. “We hebben de transistors aangebracht op een folie die op dunne vershoudfolie lijkt”, licht onderzoeksleider Jan Genoe toe aan De Standaard.

De plastic microprocessor is daardoor niet enkel plooibaar, maar ook veel goedkoper dan de harde chipgrondstof silicium. De microprocessors zouden dus zonder hoge meerkosten op bijvoorbeeld koekjesverpakkingen geprint kunnen worden, om de versheid ervan toe te lichten, of om aan te geven hoeveel calorieën je al op hebt.

Genoe: “Het is niet de bedoeling om silicium te vervangen. Daarvoor zijn de plastic transistors veel te traag, een miljoen keer trager dan de moderne gigahertzprocessors van silicium. Dat is vergelijkbaar met de processors uit de jaren zeventig. We willen veeleer nieuwe toepassingen mogelijk maken, waarbij de plastic microprocessors uitblinken door een lage productieprijs en hun flexibiliteit.”

Wanneer de consument voor het eerst displays op koek- en andere verpakkingen zal aantreffen, durft Genoe niet te zeggen. “We hebben voorlopig alleen aangetoond dat de plastic microprocessors wérken. Het is nu aan de industrie om drukmachines te ontwikkelen die de microprocessors snel en in hoge oplage op verpakkingen kunnen printen. De huidige machines printen daarvoor nog niet nauwkeurig genoeg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content