iMinds en UGent leren robots supersnel communiceren
Professor Piet Demeester (iMinds/UGent) krijgt een Europese subsidie om ATTO-cel technologie te ontwikkelen. Die moet communicatie tussen robots mogelijk maken die vele malen sneller is dan 5G.
ATTO-cellen moeten zeer snelle communicatie op een klein gebied mogelijk maken. Ze zijn zo de opvolgers van Macrocellen, picocellen en femtocellen. De technologie moet het onder meer mogelijk maken dat verschillende robots door elkaar kunnen bewegen, bijvoorbeeld op een drukke fabrieksvloer.
De ambities zijn niet van de minste: het onderzoeksproject wil mobiele verbindingen van 100 Gbps met een signaalvertraging van minder dan 10 microseconden. Dat is vele malen sneller dan de snelheden waar 5G, momenteel in ontwikkeling, voor gaat. Het gaat hier echter niet om communicatie over lange afstanden. Zo denkt professor Demeester onder meer aan ATTO-cellen in tegels, zodat de afstand met de robots telkens minder dan 10 centimeter bedraagt.
De signaalvertraging (of latency) terugdringen is onder meer belangrijk als het gaat om robots die hun rekenkracht extern (bijvoorbeeld uit een nabijgelegen server) halen. Maar ook rond energieverbruik, betrouwbaarheid en het beperken van de interferentie tussen cellen zijn nog werkpunten van de technologie.
De ERC Advanced Grant die Demeester nu krijgt bedraagt 2,5 miljoen euro en moet de ruimte geven om in de komende vijf jaar een werkend prototype te ontwikkelen. Al toont iMinds op zijn conferentie op 28 april al de eerste onderzoeksresultaten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier