iMinds onderzoekt gedrag digitale krantenlezers

© thinkstock

Wetenschappelijk onderzoek van Belgische bodem moet leren hoe gebruikers op tablets lezen om zo betere kranten te maken.

Hoewel bijna elke krant of tijdschrift vandaag een tabletversie heeft, blijven de meeste uitgeverijen worstelen met de overgang van papier naar digitaal. Het EngageReaders project van iMinds wil op een wetenschappelijk onderbouwde manier onderzoeken hoe dat beter kan.

Het project loopt sinds november als media-innovatieproject. Nu gaan de eerste testen van start waarbij lezers van De Standaard hun digitale krant gebruiken tijdens verschillende test-en meetsessies. Zo worden hartslag en lichaamstemperatuur gemeten met de IMEC Wristband en Necklace. Pupil Pro brengt oogbewegingen in kaart terwijl de Neurosky EEG Headset de hersenactiviteit meet.

Ook het leesgedrag zelf wordt geanalyseerd met de Twipe NextGen Tablet Reader en de lichaamshouding wordt geregistreerd met een Kinect.

Het doel van het onderzoeksproject moet een voorspellend en merkonafhankelijk model van lezersbetrokkenheid opleveren. Dat wil zeggen dat kranten meer te weten komen over hoe lezers een tabletkrant lezen, wat hen het meest aanspreekt en dus ook wat hen het meest bindt aan een krant. Zo zal het Mediahuis, uitgever van De Standaard, de belangrijkste resultaten integreren in zijn productieproces om zo templates en lay-out te suggereren op basis van voorspellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content