‘In 2018 verdienen operatoren meer aan data dan voice’

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De GSM Association gaat er van uit dat mobiele operatoren vanaf 2018 meer geld zullen puren uit data dan uit voice.

De GSM Association – de organisator van het Mobile World Congress dat dezer dagen plaats vindt in Barcelona – heeft berekend dat mobiele operatoren vanaf 2018 wereldwijd meer inkomsten zullen genereren uit datadiensten dan uit traditionele mobiele telefonie (‘voice’): een rechtstreeks gevolg van de evolutie van onze maatschappij naar een volledig geconnecteerde wereld, de ‘connected world’. GSMA heeft het over een explosie in mobiele data die gedreven wordt door een stijgende vraag naar connected devices en machine-to-machine (m2m) toepassingen.

In een gezamenlijk rapport met PwC schetst GSMA een aantal concrete mobiele toekomstbeelden. mHealth bijvoorbeeld zou een besparing tot 400 miljard dollar kunnen opleveren in de OESO-landen. ‘Connected cars’ zorgen voor meer verkeersveiligheid, terwijl mEducation de kwaliteit van het onderwijs moet verbeteren. ‘Smart metering’ (slimme energiemeters) is nog zo’n voorbeeld waarbij dan onder meer co2-emissies kunnen gereduceerd worden.

Nu al in Japan

Japan werd in 2012 al het eerste land ter wereld waar de inkomsten uit mobiele data die van voice overstegen: met dank aan geavanceerde mobiele breedbandnetwerken én een hoge adoptie van alsmaar nieuwere smartphones, tablets en connected devices. Volgens de GSMA zal Argentinië dit jaar het voorbeeld van Japan volgen. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zou het kantelmoment in 2014 plaats vinden. Tegen 2020 zou het aantal connected devices al oplopen tot 12 miljard.

Op de beursvloer toont de GSMA overigens heel wat van zulke ‘wereldverbeterende’ producten en diensten in een heuse ‘connected city’. Denk dan bijvoorbeeld aan ‘remote health monitoring’, intelligente logistieke diensten, diensten in de wagen die de manier veranderen waarop we ons in het verkeer bewegen of slimme (contactloze) betaaloplossingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content