‘In app’-betalingen bij BlackBerry en Android

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Voortaan hoeven ontwikkelaars dus niet langer geld te vragen voor de app zelf.

Google en BlackBerry introduceren ‘in app’-betalingen in de nieuwste versies van hun applicatiewinkels Android Market en App World.

Deze toevoegingen maken het mogelijk dat gebruikers vanuit de applicatie én tegen betaling de toepassing kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld met extra attributen, upgrades of gamelevels. Voortaan hoeven ontwikkelaars dus niet langer geld te vragen voor de app zelf, omdat ze ook op andere manieren geld kunnen binnenhalen.

Apple biedt al langer de mogelijkheid voor ‘in app’-aankopen, al wil het wel dat alle betalingen afgehandeld worden binnen iTunes. Voor Google en BlackBerry zullen die beperkingen allicht niet gelden. Het is nog niet helemaal duidelijk of de nieuwe feature in Android Market ook kan dienen voor abonnementsformules, maar het is wel bedoeling dat er in de eigen munt kan worden afgerekend, overal waar Android Market beschikbaar is. De nieuwe dienst is alvast een belangrijke stap voorwaarts voor Android, dat de voorbije maanden vaak bekritiseerd werd omdat apps moeilijk te gelde gemaakt kunnen worden.

BlackBerry-ontwikkelaars kunnen de nieuwe SDK voor App World sinds 5 januari downloaden, en Google heeft zelfs en ‘stap-voor-stap’-gids beschikbaar gemaakt.

‘In app’-aankopen hebben het potentieel om de app-markt volledig overhoop te halen. Volgens betalingspecialist Bango zullen dergelijke betalingen wereldwijd met 600 procent groeien in 2011, goed voor 30 procent van alle betalingen voor mobiele apps. Wie bezig is met social media- en gameapps, zou zelfs nu al tot 80 procent van zijn inkomsten halen uit ‘in app’-aankopen.

Meer over apps leest u in ons dossier in Data News

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content