IN BEELD: 10 revolutionaire Nokia-telefoons

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Microsoft koopt met de mobiele divisie van Nokia ook een belangrijk stukje telefoongeschiedenis. Data News zet de meest inventieve en invloedrijke Nokia-telefoons op een rij.

Microsoft koopt met de mobiele divisie van Nokia ook een belangrijk stukje telefoongeschiedenis. Data News zet de meest inventieve en meest invloedrijke Nokia-telefoons op een rij.

De ‘Gorba’ Nadat Nokia in de jaren ’60 ‘radiotelefoons’ had ontwikkeld voor het Finse leger, introduceerde het in 1982 de eerste telefoon voor in de wagen (Mobira Senator) en in 1987 de eerste handheld (Mobira Cityman). Die laatste kreeg al snel de bijnaam ‘Gorba’, omdat toenmalig Sovjet-president Gorbatsjov gefotografeerd werd met dit mobieltje in zijn hand.

De eerste gsm voor de massa De Nokia 1011 was niet revolutionair om zijn uiterlijk – het ding kon maar twee regels tekst weergeven en je kon er maar negentig minuten mee bellen -, maar het was wél de eerste op massale schaal geproduceerde gsm, die het mogelijk maakte zowat overal ter wereld met elkaar te bellen. De Nokia 1011 werd in ’94 vervangen door de Nokia 2110.

De bestverkochte telefoon aller tijden Wie rond 2000 een telefoon bezat, had hoogstwaarschijnlijk een Nokia. In die tijd kwamen de 5110, de 8210, de 3210 en de 3310 uit, en wat later de 1100, tot op vandaag de bestverkochte telefoon uit de geschiedenis. Elk van deze modellen had een goedkoop prijskaartje en blonk uit in betrouwbaarheid en gebruiksgemak.

De Snake-telefoon Nokia was ook invloedrijk op vlak van gaming-toestellen. Wie is er niet verslaafd geweest aan het simpele maar verslavende Snake? Het spelletje bestond al sinds de jaren ’70, maar verwierf pas écht bekendheid bij de massa toen het standaard werd meegeleverd met het 6110-model in 1997.

De Matrix-telefoon De standaard Nokia-telefoons hadden een nogal eenvoudige look. Nadien ging het bedrijf dan ook meer de meer creatieve toer op, onder meer met de ‘banana-telefoon’ 8110, die tevens in de eerste Matrix-film voorkwam – Nokia zou het daarna nog wel vaker tot in Hollywood schoppen. Dit was ook de eerste van een reeks schuiftelefoons, waaronder de 8800 en de 7650. Later zou Nokia zich ook op flip-telefoons storten, met onder andere de 2650 en de 7390.

De ‘lippenstift-telefoon’ De Finse mobieltjesmaker bleef out-of-the-box denken, bijvoorbeeld met vierkantige, transparante en draaibare modellen en mobiele telefoons met cirkelvormige keypads en qwerty-toetsenborden. Maar met stip de vreemdste stukjes telefoondesign uit de koker van Nokia waren de 7280 en de 7380, de zogenoemde ‘lippenstift-telefoons’.

De multifunctionele mobiel Nokia verrichtte verder pionierswerk op vlak van multifunctionele mobieltjes: nadat de Finse fabrikant wappen (7110), muziek beluisteren (5510) en Bluetooth (6310) mogelijk maakte, introduceerde het met de 7650 één van de eerste cameratelefoons. Dat was zo ongeveer het begin van een tijdperk waarin telefoons onmisbaar werden in ons dagelijks leven.

De slimme telefoon Hoewel de core-business van Nokia uit basic telefoonmodellen bestond, deinsden de Finnen niet terug voor smartphones. Als één van de eerste telefoonfabrikanten omarmde Nokia een extern besturingssysteem, Symbian. Met de E-serie en de N-reeks introduceerde het bedrijf enkele pronkstukjes zoals de Nokia N95, een echt multimedia-apparaat dat op Symbian draaide. Maar Nokia moest enkele maanden na de release van dit toestel toekijken hoe Apple met de eerste iPhone in 2007 de smartphonemarkt op zijn kop zette. En toen Google een jaar later de markt kwam bestormen én inpalmen met Android, was het kalf verdronken voor Nokia en Symbian. Hieruit ontstond een samenwerkingsverbond tussen Nokia en … Microsoft. De twee giganten brachten samen meerdere Windows Phones uit.

De Lumia Hoewel Nokia het knap lastig kreeg in het post-iPhone-tijdperk, blijft zijn line-up van basic toestellen succesvol in opkomende markten. De Finse fabrikant bleef ook innovatief, onder meer met de recente release van de monsterlijke Windows-cameratelefoon Lumia 1020.

De phablet?Onlangs staken geruchten de kop op dat Nokia dit najaar een phablet – een kruisbestuiving tussen een smartphone en een tablet – op de markt zou brengen, vermoedelijk de Lumia 1520. Wordt dit de laatste worp van Nokia onder zijn eigen naam op de markt van de slimme telefoons?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content