In beeld: Zijn deze robots straks uw huisgenoten?
Industriële robots worder steeds verfijnder en makkelijker inzetbaar. En de industrie is al lang niet meer het enige terrein waarop ontwikkelaars zich richten: in de nabije toekomst zullen robot steeds vaker de plaats van mensen innemen, en ooit zullen ze mogelijk zelfs uw hond of kat vervangen als uw trouwste vriend in huis.
Bron: Automatiseringgids
Op de Hannover Messe zette Pepperl+Fucks de robot TITAN in om bezoekers naar hun stand te lokken.
De robot ECCE van het Franse The Robot Studio leunt wat aan bij TITAN. Al heeft The Robot met ECCE een duidelijker doel voor ogen: een nieuw robotparadigma ontwikkelen dat meer op de mens lijkt, met sterke botten en elastische spieren, naast het beproefde industriële paradigma van volledig uit stijve onderdelen opgebouwde robots.
Fanuc trok op de Hannover Messe de aandacht met zijn CR 35i-A, die lasten van 35 kilo veilig kan manipuleren in situaties waar mensen rondlopen, zonder dat er een afscheiding nodig is om verwondingen door een uitzwaaiende robotarm of -last te voorkomen.
Het bedrijf ABB zoekt heil in de inzet van robots bij bandwerk. De twee-armige YuMi kan maar 500 gram per ‘hand’ aan, maar is wel veel kleiner en wendbaarder dan de alternatieven die nu op de markt zijn. YuMi is zo snel en soepel dat hij het werk van 3 mensen over kan nemen. En hij kost ‘maar’ 40.000 euro.
Het Duitse Festo onderscheidt zich dan weer met zijn BionicAnts. Het bedrijf heeft regelalgoritmes ontwikkeld waarmee zijn robotjes als een leger mieren aan een taak kunnen werken.
Festo’s eMotionButterflies brengen dat concept naar de derde dimensie. Als er een gps beschikbaar is, fladderen de robotjes rond zonder tegen elkaar en tegen andere objecten aan te botsen.
Kuka demonstreerde in Hannover een robotarm die dankzij de toepassing van Microsofts Kinect-technologie en koppelingen met diens Azure for Industry of Things kan leren uit bewegingen die mensen hen voordoen. De Kuka is ook heel fijngevoelig: het apparaat kan een pintje inschenken en is in staat een deksel op een confituurpotje te schroeven.
Deze robot van Moley Robotics slaagde er op een halfuurtje in een bisque van krab te maken, op basis van een filmpje waarin de winnaar van Masterchef UK het gerecht bereidt.
Het Fraunhofer Institut für Produktiontechnik und Automatisierung presenteerde ‘de butler van de toekomst’. Die kan zelfs bloemen en planten verzorgen. De robot is ntwikkeld met speciale aandacht voor het uiterlijk, om potentiële gebruikers niet af te schrikken.
Met robots in huis wordt al langer gespeeld. Sony kwam in 1998 al met een robothuisgenoot: de Aibo.
Op dat vlak zijn we anno 2015 een stuk verder. Op 18 februari jongstleden kwam het 34 centimeter hoge, 1 kilogram zware robotje Kirobo terug op aarde na een ruimtereis van 18 maanden. Tijdens die reis fungeerde hij als gezelschap van de Japanse bemanning van het ISS. Kirobo herkent gesprekspartners aan hun gezicht en stem en kan een conversatie voeren.
In Japan ging op 20 april Aiko Chihira aan de slag als receptioniste in het warenhuis Mitsukoshi in Tokio. Aiko is een door Toshiba ontwikkelde robot, die de gasten van Mitsukosho verwelkomt en wegwijs biedt.
Waar Aiko Chihira weinig emoties vertoont, wordt in Amerika al druk gewerkt aan robots met expressieve gezichten. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de ontwikkelingen bij Hanson Robotics, dat een realistisch ogend robothoofd maakte dat in staat is gelaatsuitdrukkingen van een 1-jarig kind weer te geven.
Een voorlopig hoogtepunt in het werk van Hanson Robotics is Han, die eerder deze maand werd voorgesteld op een beurs in Hong Kong. Dankzij ingebouwde intelligentie, een aantal camera’s en 40 motoren kan HAN reageren op gesprekspartners, hen aankijken en met zijn mimiek reageren op wat gezegd wordt.
En wat brengt de toekomst? Google heeft onlangs een patent aangevraagd op technieken om robots meerdere persoonlijkheden aan te laten nemen. Zoals gedragingen en karaktertrekken van de gebruiker, een overleden geliefde of een beroemdheid. Of je het nu leuk vindt of niet, de tijd van robots als huisgenoten is niet meer zo veraf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier