India gaat voor ’20-dollar-laptop’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De enorme onderwijsnoden in India leidden tot een idee voor een laptop die zelfs het OLPC-project, van de zogenaamde ‘100-dollar-laptop’, de loef afsteekt.

De enorme onderwijsnoden in India leidden tot een idee voor een laptop die zelfs het OLPC-project, van de zogenaamde ‘100-dollar-laptop’, de loef afsteekt.

Het bericht staat te lezen op de website van de Financial Times. India, waar 550 miljoen mensen jonger zijn dan 25, is op zoek naar manieren om het eigen onderwijssysteem de komende jaren spectaculair te verbeteren. Daarvoor gaat de overheid de komende zes jaar nog eens 1500 universiteiten oprichten, bovenop de bestaande 18.000 scholen en 400 universiteiten.

In de zoektocht naar goedkope digitale leermiddelen, grijpt de Indiase overheid niet terug naar de bestaande low-budget pc’s, zoals de XO van het OLPC-project (de ‘100-dollar-laptop’) of de Classmate pc van Intel. Wetenschappers van het Vellore Institute of Technology, het Indian Institute of Science in Bangalore,het Indian Institute of Technology in Madras en de overheidsorganisatie Semiconductor Complex hebben nu immers zelf een prototype voor een goedkope laptop uitgewerkt.

20 dollar (of 16 euro) is de voorlopige productiekost van het toestel, dat onder meer 2 GB RAM in huis heeft en draadloze connectiviteit. De prijs zou volgens de makers zelfs nog kunnen zakken. Binnen 6 maanden zou het toestel beschikbaar moeten zijn. Er zou nog wel een commerciële partner moeten worden aangetrokken. Sommige analisten zijn alvast sceptisch over de commerciële haalbaarheid van het project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content