India telt hoogste aantal selfiedoden

Levensgevaarlijke selfies © YouTube

Nergens ter wereld vallen zoveel selfiedoden als in India. Dat komt onder meer doordat veel mensen er niet hebben leren zwemmen.

Op basis van internetberichten ontdekte databedrijf Priceonomics dat de voorbije twee jaar zeker 49 mensen gestorven zijn terwijl ze een foto van zichzelf probeerden te nemen.

Veruit de meeste dodelijke ongevallen gebeurden in India. Dat laat met 19 selfiedoden Rusland (7) en de VS (5) ver achter zich. Vorig jaar was India goed voor de helft van alle selfiedoden wereldwijd.

Dat kan volgens Priceonomics niet alleen aan het grote aantal inwoners te wijten zijn, want China, een land met een vergelijkbaar aantal inwoners, telde slechts één selfiedode sinds 2014.

In India vallen relatief veel doden door verdrinking: elk jaar verdrinken er 86.000 mensen, een vijfde van het wereldwijde aantal doden door verdrinking. Veel mensen hebben niet de middelen om goed te leren zwemmen en veel Indiase waterwegen zijn verraderlijk gevaarlijk.

Aanstormende trein

Mensen halen overal ter wereld soms halsbrekende toeren uit om de ultieme selfie te kunnen maken. Ze poseren naast wilde dieren, klauteren op rotsen of gebouwen, gaan aan een afgrond staan, of kruisen de sporen voor een aanstormende trein.

De drie belangrijkste doodsoorzaken de voorbije twee jaar, zo stelde Priceonomics vast, waren het vallen van grote hoogte (16 selfiedoden), verdrinken (14) en ongevallen met een trein (8).

Het zijn vooral jongeren die op deze manier omkomen. De gemiddelde leeftijd van de selfiedoden is 21. Drie kwart van de slachtoffers zijn mannen.

In Europa vallen de meeste selfiedoden in Spanje (4). De andere Europese landen waar Priceonomics berichten over selfiedoden vond, waren Portugal (2), Roemenië (1) en Italië (1).

(IPS)

Partner Content