India vraagt WhatsApp om iets te doen aan valse geruchten die lynchpartijen veroorzaken

De 21-jarige Satish Bhaykre werd door een bende in elkaar geslagen nadat een vals WhatsApp-bericht over hem werd verspreid. © REUTERS

India wil dat WhatsApp maatregelen neemt om te voorkomen dat boze mensenmenigtes samenkomen om mensen te lynchen. ”Onschuldige mensen zijn afgeslacht doordat veel onverantwoorde en explosieve berichten met geruchten en provocaties rondgaan op WhatsApp”, verklaarde het ministerie van Elektronica en IT.

Het ministerie heeft WhatsApp zijn ”diepe afkeuring van zulke ontwikkelingen” overgebracht en eist dat ”gepaste technologie” wordt gebruikt om de verspreiding van zulke haatberichten te voorkomen. Het is niet duidelijk hoe India denkt dat WhatsApp dat precies moet doen.

In het westen van India zijn zondag vijf keuterboeren vermoord door enkele duizenden mensen, omdat zij via WhatsApp werden beschuldigd van het ontvoeren van kinderen. In het noordoosten waren vorige week drie mensen gelyncht na vergelijkbare beschuldigingen. Een van de slachtoffers was door het staatsbestuur ingehuurd om mensen te waarschuwen voor valse geruchten. Begin juli waren twee mannen uit een auto gesleurd en afgeslacht door dorpsbewoners en in mei werd een transgender vermoord na geruchten op WhatsApp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content