Indian summer

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Waren het de mooie nazomerse dagen, de complimentjes voor het getrimde baardje van Van Quickenborne, of werden er alsnog toegevingen gedaan aan de PS, uiteraard in een ander dossier?

Waren het de mooie nazomerse dagen, de complimentjes voor het getrimde baardje van Van Quickenborne, of werden er alsnog toegevingen gedaan aan de PS, uiteraard in een ander dossier?

De Franstalige socialisten lieten alvast hun eis voor een zitje in de raad van het BIPT, het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie, varen. En warempel, het voorstel van de jury en van Selor, het aanwervingsbureau van de overheid, haalde het van de twee andere ‘politieke’ scenario’s. Een late pluim op de hoed van minister Q.

De bepalingen van het kernkabinet moeten nu alleen nog in een Koninklijk Besluit gegoten worden. Wie weet kan de nieuwe raad dan eind oktober van start gaan. De enige van de vorige ploeg is Catherine Rutten (openVLD), die haar ambitie niet onder stoelen of banken had gestoken en eigenlijk zelf de raad wou presideren. Dat zou het ook geworden zijn mocht één van de andere scenario’s het gehaald hebben.

De huidige topman Eric Van Heesvelde die de afgelopen zestien jaar de ict-regelgeving in goede banen leidde, heeft de negatieve evaluatie van diezelfde minister Q niet gesmaakt en vecht die nog aan bij de Raad van State. Van Heesvelde, met het eeuwige zelfgerolde sigaretje, heeft een bepalende rol gespeeld in de Belgische telecomgeschiedenis, maar kreeg in tegenstelling tot zijn collega’s in Nederland, Frankrijk of Groot-Brittannië, zelden de wapens van de overheid om ook echt regulerend in te grijpen. Hij verdient hulde voor zijn inzet. Er zijn er voor minder baron geworden.

Nu de nieuwe raad in het zadel zit, blijft de vraag of zij het beter zullen kunnen doen dan het vorige vierspan. Twee spelers uit de France Telecom-stal, is dat een goed evenwicht? En de nieuwe voorzitter, Luc Hindryckx, heeft jaren de dienst uitgemaakt bij Telenet. Zal hij de kabel durven opengooien voor de concurrentie? Laten we hen het voordeel van de twijfel gunnen. Wie weet maken zij het goede weer. De sector kijkt met een loep naar de eerste resultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content