‘Informatica justitie niet opgewassen tegen criminaliteit’

© iStock
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op het vlak van informatica hinkt het gerecht nog altijd achterop. De situatie is op drie jaar tijd nauwelijks geëvolueerd in positieve zin. Dat stelt het College van procureurs-generaal.

De terreuraanslagen in ons land hebben gezorgd voor een zware belasting van de justitie- en veiligheidsdiensten, die onvoldoende opgewassen dreigen te zijn tegen “een criminaliteit die geen landsgrenzen kent en steeds meer technologische en financiële middelen inzet”. Dat stelt het College van procureurs-generaal, dat bevoegd is voor de uitwerking en de coördinatie van het strafrechtelijk beleid, in zijn jaarverslag voor de voorbije drie jaren. Belga kon het verslag inkijken.

Informatica hinkt achterop

Sommige wetten werden goedgekeurd om het werk van de speurders te vergemakkelijken, maar dit is onvoldoende, stelt Johan Delmulle, de voorzitter van het College van procureurs-generaal. Vooral op het vlak van informatica hinkt het gerecht nog altijd achterop. “De situatie is nauwelijks geëvolueerd in positieve zin. De budgettaire middelen bleven immers al te beperkt om een aantoonbare vooruitgang te kunnen boeken”, stelt het jaarverslag. “Deze situatie is zeer zorgwekkend. De in de loop der jaren opgestapelde vertraging is niet alleen een aanzienlijke hinderpaal voor de werking van het gerechtelijk apparaat, maar zal ook steeds meer financiële middelen vereisen om ze te kunnen wegwerken. Een performante informatica is nochtans onontbeerlijk om de organisatie te kunnen moderniseren.”

De erbarmelijke toestand rond informatica bij Justitie is op zich geen nieuws. In het verleden zijn er grootschalige projecten opgezet zoals Phenix, maar die zijn geflopt. Phenix zou na de aankondiging in 2002 (!) een nationaal netwerk worden in 2005 dat de oude kwalen van Justitie zou remediëren, maar het werd een complete mislukking. Ook pogingen om Phenix te reanimeren of een vervolgtraject op te zetten draaiden op niks uit. Dat er de afgelopen drie jaar alweer totaal geen vooruitgang geboekt is, mag dus toch wel zorgwekkend genoemd worden. # [Belga/KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content