Informaticaprobleem sloeg op zowat 2.000 stemmen

Het informaticaprobleem waardoor het tot dinsdagavond wachten was op de resultaten van de verkiezingen in 22 kantons, heeft geen invloed gehad op de zetelverdeling. Alles samen bleken zowat 2.000 stemmen te zijn betrokken.

Het informaticaprobleem waardoor het tot dinsdagavond wachten was op de resultaten van de verkiezingen in 22 kantons, heeft geen invloed gehad op de zetelverdeling. Dat bleek dinsdag tijdens een persconferentie op Binnenlandse Zaken, waar experten meer duiding gaven bij de oorsprong van de bug. Alles samen bleken zowat 2.000 stemmen te zijn betrokken.

Het probleem kwam voor bij 22 kantons die gebruik maken van het Jites-systeem, zeg maar het elektronisch stemmen zonder papieren afdruk, dat niet meer in Vlaanderen wordt gebruikt. Het ging om de zeventien Brusselse gemeenten – de negentien behalve Sint-Gillis en Sint-Pieters-Woluwe -, maar ook Eupen, Durbuy, St-Vith, Lens en Frasnes-lez-Anvaing.

Blijkbaar weigerde het totalisatie- en transmissiesysteem CODI bepaalde diskettes uit stembureaus te lezen. Uit onderzoek bleek dat er een probleem was ontstaan bij zowat 2.000 stemmen waarbij de kiezer was teruggekomen op zijn eerste keuze. Daarvoor bestaan twee mogelijkheden: ofwel kon de kiezer op de knop links onderaan klikken om zijn keuze te annuleren, ofwel kon hij een tweede keer op een bepaalde naam klikken die eerder was aangeduid. Het was bij dat laatste geval, waarbij de betrokkenen bovendien in tweede instantie een andere lijst kozen, dat de stemkaart enkel de eerste keuze registreerde. Bij de andere stemmingen op dezelfde kaart doken geen problemen op.

Binnenlandse Zaken besliste daarop meteen de bekendmaking van de resultaten op te schorten. “We vonden het beter de betrouwbaarheid dan de snelheid te respecteren”, aldus woordvoerder Peter Grouwels. De 2.000 stemmen, op een totaal van 21 miljoen uitgebrachte stemmen (0,06 procent), hadden volgens de experts geen invloed op de zetelverdeling. Ze zijn ook opgenomen in de resultaten die in de vooravond werden gepubliceerd. Het is nu aan de voorzitters van de hoofdbureaus om te beslissen of die stemmen worden geannuleerd. Beslissen om opnieuw te stemmen, kunnen zij niet.

Volgens de Federale Overheidsdienst waren de softwaresystemen in april gecertifieerd en waren bij de tests geen problemen opgedoken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content