Informaticasystemen Buitenlandse Zaken werken weer na hacking door Russische spionnen

© Image Globe

Op 10 mei raakte bekend dat het computernetwerk van Buitenlandse Zaken gehackt was door vermoedelijk Russische spionnen. “De informaticatoepassingen voor de dienstverlening aan het publiek werken nu weer normaal”, aldus de woordvoerder van het ministerie.

“De informaticatoepassingen voor de dienstverlening aan het publiek werken weer normaal.” Dat antwoordde Joren Vandeweyer, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, op de vraag of de computerproblemen bij het ministerie na de hacking door vermoedelijk Russische spionnen al volledig opgelost zijn.

Alle vragen naar meer toelichting bij de stand van zaken – bijvoorbeeld of het zogeheten Snake-virus volledig verwijderd is uit het computernetwerk van Buitenlandse Zaken, en of er speciale maatregelen zijn genomen om hacking in de toekomst te voorkomen – worden afgewimpeld met als uitleg dat “Buitenlandse Zaken over dat soort interne zaken uit veiligheidsoverwegingen geen uitspraken kan doen”.

Het hardnekkige Snake-spionagevirus had een 50-tal servers van Buitenlandse Zaken besmet. Sinds het weekend van 10 mei waren specialisten van politie, militaire veiligheid en federale politie in de weer met de schoonmaak van de systemen van Buitenlandse Zaken.

Enkele dagen lag het volledige systeem lam: even mocht niemand van de Belgische diplomatie op het internet surfen of e-mails uitwisselen, om te voorkomen dat er nog meer informatie zou uitlekken. Pas sinds 20 mei kunnen ambtenaren van Buitenlandse Zaken weer externe mails versturen en ontvangen. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content