“Informatisering Justitie wel op dreef”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) geeft toe dat de informatisering van de vredegerechten een moeilijke opstart kende, maar stelt dat die ondertussen volgens planning verloopt.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) geeft toe dat de informatisering van de vredegerechten een moeilijke opstart kende, maar stelt dat die ondertussen volgens planning verloopt.

De minister reageert daarmee op een bericht in De Standaard, waarin te lezen stond dat de informatisering van Justitie opnieuw een jaar vertraging heeft opgelopen. Hij maakt zich sterk dat eind dit jaar de 229 vredegerechten op een nieuwe gecentraliseerde applicatie zullen functioneren. Ten laatste in het voorjaar van 2010 geldt dat ook voor de politierechtbanken en -parketten, luidt het. Hij wijst er ook op dat het informaticaproject Cheops Justitie maar een deel is van het volledige informaticaproject waarvan hij werk wil maken. Het is zowat dezelfde boodschap als [die die u eind vorig jaar al in Data News kon lezen].

“De beleidsnota van zijn voorganger op Justitie, Jo Vandeurzen, voorzag in een uitrol halfweg dit jaar van de vredegerechten, politierechtbanken en -parketten. Maar door technische problemen zoals onvoldoende netwerkcapaciteit en problemen die voorkomen bij grootschalige informatiseringsprojecten kende de implementatie een moeizaam begin”, luidt het in een mededeling van De Clerck.

Toch zullen de 229 vredegerechten tegen het einde van dit jaar functioneren op de nieuwe gecentraliseerde applicatie MaCH (“Mammouth-At-Central-Hosting”), stelt De Clerck. De politierechtbanken en politieparketten zullen ten laatste in het voorjaar 2010 volledig voorzien zijn van de nieuwe MaCH-applicatie. Hier is sprake van enkele maanden vertraging omwille van de vertraagde uitrol bij de vredegerechten.

De minister wijst er nog op dat het informaticaproject bij Justitie volop in werking is en wordt gecoördineerd door de bevoegde dienst van de administratie en de Beleidscel Justitie. In juni zal hij een nota voorstellen met een overzicht van alle lopende informatiseringsinitiatieven bij Justitie.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content