Infrabel-filiaal Syntigo in zware financiële moeilijkheden

© Reuters

Syntigo, een IT-filiaal van spoornetbeheerder Infrabel, zit in moeilijke financiële papieren. Het moederbedrijf heeft een vraag om herkapitalisatie geweigerd en wil het bedrijf op termijn vereffenen. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad is vrijdag een intentie tot herstructurering bekendgemaakt aan de circa 260 werknemers. Alle pistes worden onderzocht om de activiteiten voort te zetten, meldt Syntigo.

Grootste pijnpunt is het onderdeel B-Telecom, dat zorgt voor de commercialisering van optische vezels en telecommunicatiediensten. Dat is al jaren “structureel verlieslatend” en “brengt het voortbestaan van Syntigo in gevaar”.

Omdat Syntigo zonder herkapitalisatie niet levensvatbaar bleek, zo luidt het, werd aandeelhouder Infrabel om een herkapitalisatie van 33 miljoen euro gevraagd. De spoornetbeheerder ging daar echter niet op in. “Gezien de huidige economische context van budgettaire beperkingen en besparingen, willen we als Infrabel en als overheidsbedrijf focussen op onze kerntaken”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. “Die kerntaken zijn het onderhoud en de modernisering van het spoorwegnet, en investeringen in de veiligheid.”

Infrabel heeft ook de intentie bekendgemaakt om Syntigo op termijn te vereffenen, maar heeft wel “het management van Syntigo gevraagd om alle pistes te onderzoeken om de continuïteit van de activiteiten van Syntigo te verzekeren met het behoud van werkgelegenheid”, klinkt het.

“In de huidige context hebben wij geen andere keuze dan grondig te herstructureren”, stelt Syntigo-topman Eric Mercier in een persbericht. De eerste fase van de wet-Renault is opgestart. “Wij zullen samen met de personeelsafgevaardigden rond de tafel gaan zitten om samen de beste pistes te zoeken om de toekomst van de activiteiten van Syntigo veilig te stellen. Wij zullen ook alles in het werk stellen om onze medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden.”

Syntigo kwam begin 2014 bij Infrabel terecht na de herstructurering van de NMBS-Groep. Voordien zat het onder de vleugels van de NMBS-Holding. Het IT-bedrijf boekte vorig jaar een omzet van meer dan 84 miljoen euro. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content