Infrabel overweegt 4G aan te bieden met Datang

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel onderzoekt of het samen met het Chinese Datang 4G-internet kan aanbieden in ons land.

Het Chinese telecombedrijf Datang heeft een intentieverklaring ondertekend met de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Beide partijen willen onderzoeken of het haalbaar is om samen een commercieel 4G-netwerk uit te rollen in ons land.

Datang bemachtigde eind 2011 via de Belgische bvba BUCD een 4G-licentie en opereert momenteel vanuit Bergen. Het Chinese telecombedrijf betaalde (via BUCD) in totaal 22,5 miljoen euro voor een blok van 45 MHz. Sindsdien bleef het stil rond Datang.

Het Chinese staatsbezoek en de komst van een delegatie van Datang bleek nu de ideale gelegenheid om de plannen officieel te ondertekenen. Datang en Infrabel gaan samen een haalbaarheidsstudie uitvoeren die loopt tot april volgend jaar. Tegen dan willen beide partijen uitsluitsel hebben of het hele project financieel, technisch en commercieel haalbaar is. Het gaat voor alle duidelijkheid om de uitrol van TD-LTE: een 4G-variant die nog lang niet met alle smartphones compatibel is.

Het 4G-project werd al op de rails gezet door Syntigo, maar is na de recente spoorhervorming bij Infrabel beland. “We beheren het glasvezelnetwerk van de Belgische spoorwegen. Syntigo probeert dat te commercialiseren, en dat is wat wij nu met de 4G-piste hopen te doen”, verduidelijkt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

Of het 4G-netwerk over het hele land uitgerold wordt, of via treinstations, of enkel in de treinen zelf, maakt deel uit van de haalbaarheidsstudie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content