Infraroodtechnologie toont beschikbare plekken in Nederlandse trein

Nederlandse treinreizigers kunnen binnenkort middels infraroodtechnologie in het station al zien waar nog zitplaatsen zijn in een naderende trein. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen (NS) maandag.

De infraroodsensoren geven actuele informatie over de bezetting van een trein. Die is te lezen op een speciale versie van de Reisplanner Xtra, een smartphone-applicatie van de NS. Zo is simpel te zien in welke treinstellen het nog rustig is. Is het scherm groen dan is het rustig, rood betekent druk. De reisplanner toont bovendien waar de eerste en tweede klas en stiltecoupés zijn. Zo zien reizigers op welk deel van perron ze het best kunnen staan.

“Het infraroodsysteem telt het aantal in- en uitstappende reizigers op de balkons en de coupés. Deze informatie, gecombineerd met informatie over de samenstelling van de trein, voedt de speciale app van de deelnemende reizigers”, aldus een woordvoerder van de NS.

Met dit experiment, dat uitgevoerd wordt in intercity’s op het traject Zwolle-Roosendaal, is ongeveer 2 miljoen euro gemoeid. “De proef is maandag begonnen en duurt 3 maanden. Daarna kijken we of het systeem landelijk wordt ingevoerd”, zegt de woordvoerder.

De NS is naar eigen zeggen één van de eerste vervoerders ter wereld die een test uitvoert met infraroodsensoren. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content