ING kiest Infosys-oplossing voor core banking

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De ING-groep gaat zijn ‘core banking’-applicatie, die nog in Cobol geschreven was, vervangen door het Finacle-pakket van Infosys. Daarvoor wordt een transformatieprogramma over meerdere jaren op poten gezet.

De ING-groep gaat zijn ‘core banking’-applicatie, die nog in Cobol geschreven was, vervangen door het Finacle-pakket van Infosys. Daarvoor wordt een transformatieprogramma over meerdere jaren op poten gezet.

In de praktijk wordt het kernsysteem van ING’s business vervangen. Die kern werd beheerd door een applicatie die de voorbije 20 jaar in Cobol ontwikkeld en onderhouden werd op Unisys-mainframes. De beslissing om een en ander om te gooien, past binnen het transformatieprogramma 2011-2015 waarvoor de groep een investeringsplan van 300 miljoen euro had aangekondigd.

Na een selectieproces van enkele maanden kozen ING en het Belgische filiaal voor het Finacle-pakket van Infosys “als één van de twee standaarden van de groep voor de core product engine”, zo vertelt Jean-Pierre Nelissen, head of Domestic Products Services, ITS. Waarom die keuze? “Allereerst willen we duidelijk stellen dat we geen enkel probleem hadden met onze Cobol-software”, benadrukt Frank Stockx, cio van ING Belux. “Maar de backofficeprocessen standaardiseren en globaliseren almaar meer. Het gaat in dit geval om een oplossing die over de hele wereld gebruikt wordt en die zichzelf ook al bewezen heeft.”

ING wil trouwens voortaan z’n inspanningen focussen op flexibiliteit en snelheid voor de klanten en zich beperken tot de rol van integrator op vlak van werkprocessen. “Bovendien hebben pakketten almaar meer succes. Er duiken nu enkele leveranciers op met producten die rekening houden met de fouten uit het verleden”, vindt Nelissen.

ING koos naar eigen zeggen ook voor Infosys omwille van de rijkdom aan functionaliteiten van het product, de soliditeit van de leverancier, de modulariteit van de technische architectuur en het sterke ecosysteem. Het product zal door groep ook buiten België kunnen worden gebruikt.

Het contract met Infosys werd begin maart getekend en de proof of concept zou over 2012 lopen. Parallel aan die testfase zullen de grote stappen van de uitrol worden vastgelegd. Het lijkt erop dat de implementatie zal starten bij de ‘liabilities’ (rekeningen, deposito’s, sparen, …) om nadien uitgebreid te worden naar de kredieten. Nelissen zegt trouwens dat het de eerste keer zal zijn dat dit product in België wordt geïmplementeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content